- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Форум „Појас и пут“: Кинески председник најавио осам великих мера

© AP Photo / Louise DelmotteСи Ђипинг
Си Ђипинг - Sputnik Србија, 1920, 18.10.2023
Пратите нас
Кинески председник Си Ђинпинг је данас у обраћању на отварању Трећег међународног стратешког форума "Појас и пут" у Пекингу најавио осам великих мера за изградњу висококвалитетне сарадње у оквиру ове инцијативе, преноси Синхуа.
1. Вишедимензионална мрежа повезивања „Појас и пут“
Си Ђинпинг је саопштио да ће Кина убрзати развој висококвалитетних редовних теретних возова између Кине и ЕУ, и организовати Форум за међународну сарадњу, као и да ће радити са свим странама на изградњи новог логистичког канала у Азији и Европи подржаног железничким и друмским саобраћајем и активно убрзати изградњу новог копненог и поморског коридора и ваздухопловног Пута свиле, преноси Синхуа.
2. Отворена светска економија
Си је рекао да иницијатива "Појас и пут" подржава изградњу отворене светске економије и да ће Кина створити пилот зону сарадње е-трговине и потписати споразуме о слободној трговини и заштити инвестиција са великим бројем земаља, као и да ће потпуно укинути ограничења приступа страним улагачима у производни сектор.
3. Кооперација у пракси за међународну сарадњу кроз „Појас и пут“
Кинески председник је најавио ће наставити прагматичну сарадњу и да ће у том смислу Кинеска развојна банка и Извозно-увозна банка Кине отворити оквир финансирања у вредности од 48,75 милијарди долара, а кроз Фонд Пута свиле прикупиће се додатних 11 милијарди долара за подршку заједничкој изградњи пројеката на „Појасу и путу“ на тржишно оријентисан и комерцијалан начин.
4. Промовисање зеленог развоја
Си је говорио и о промовисању зеленог развоја и нагласио да ће Кина наставити да продубљује сарадњу у зеленој инфраструктури, зеленој енергији и зеленом саобраћају и повећаће подршку Међународној алијанси за зелени развој „Појас и пут“.
„Кина ће наставити да одржава конференцију о зеленим иновацијама „Појас и пут“ и изградити механизам дијалога и размене за фотонапонску индустрију и зелену и нискоугљеничну мрежу“, рекао је Си.
5. Кина ће наставити да напредује у научним и технолошким иновацијама
Кинески председник је додао и да ће Кина наставити да спроводи акциони план технолошких иновација „Појаса и пута“, организовати прву конференцију о научно-технолошким разменама иницијативе, повећати у наредних пет година на стотину број лабораторија основаних заједничком изградњом и подржавати младе научнике других земаља да раде на краткорочним програмима у Кини.
„Кина ће на овогодишњем форуму предложити Иницијативу за глобално управљање вештачком интелигенцијом, и спремна је да појача размене и дијалог са другим земљама у циљу остварење здравог, уредног и безбедног развоја глобалне вештачке интелигенције“, саопштио је кинески председник.
6. Кина ће подржати међуљудску размену
Си је најавио да ће Кина радити на међуљудској размени и организовати Форум Лијангџу, чиме ће продубити међуцивилизацијски дијалог држава учесника изградње Појаса и пута.
„На основу већ формираних унија међународних позоришта, фестивала, музеја, галерија и библиотека Пута свиле, основаћемо и Унију туристичких градова Пута свиле. Наставићемо да спроводимо програм Кинеских владиних стипендија Пута свиле“, најавио је Си.
7. Кина ће промовисати сарадњу кроз „Појас и пут“ засновану на интегритету
Си Ђинпинг је рекао да ће Кина објавити са својим партнерима „Достигнућа и перспективе изградње неподмитљиве Иницијативе „Појас и пут“ и промовисати сарадњу засновану на интегритету и најавио даље одржавање Форума међународне сарадње „Појас и пут“ и успостављање секретаријата за форум самита.
8. Кина ће ојачати институционалну основу међународне сарадње „Појас и пут“
Кина ће радити са својим партнерима из иницијативе „Појас и пут“ како би ојачала изградњу платформи за мултилатералну кооперацију у областима као што су енергетика, опорезивање, финансије, зелени развој, смањење опасности од природних катастрофа, борба против корупције, медији, култура…, рекао је Си.

Против блоковске политике и једностраних санкција

Си је још нагласио да Кина не прихвата блоковску политику и да се противи једностраним санкцијама.
„Не учествујемо у идеолошкој конфронтацији, геополитичким играма или блоковској политичкој конфронтацији. Противимо се једностраним санкцијама, економској принуди и прекиду веза", саопштио је кинески председник Си Ђинпинг данас на церемонији отварања Трећег међународног форума „Један појас, један пут“ у Пекингу.
Он је додао да Кина не тежи изолованој сопственој модернизацији, већ је спремна да уложи напоре да спроведе модернизацију свих земаља света.
Обраћајући се пред више од 1.000 кинеских и страних делегата Си је рекао да је таква кинеска политика појачала проток робе, капитала, технологије и људских ресурса у земље које учествују у иницијативи.
„Кина је постала главни трговински партнер за више од 140 земаља и региона, а постаје и главни извор инвестиција за све већи број земаља“, нагласио је председник Кине.
Трећи међународни стратешки форум "Појас и пут" отворен је данас у Пекингу, а окупио је званичнике из више од 130 земаља и 30 међународних организација.
Чен Бо и Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 18.10.2023
СРБИЈА
Вучић обишао Кинески институт за међународне студије у Пекингу /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала