- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Спутњик у Пекингу: Невероватна пажња посвећена Србији – све је личило на Олимпијске игре

© Sputnik / Анна Раткогло / Уђи у базу фотографијаАтмосфера у Пекингу пред конгрес Комунистичке партије Кине
Атмосфера у Пекингу пред конгрес Комунистичке партије Кине - Sputnik Србија, 1920, 18.10.2023
Пратите нас
Уз самит Г20, самит иницијативе „Појас и пут“ који се управо одржава у Пекингу, вероватно је највећи међународни скуп ове године, а уз самит земаља БРИКС-а вероватно је најзначајније политичко-економско окупљање ове године. У Пекингу је све посвећено овом скупу и све наликује отварању Олимпијских игара.
То је утисак сарадника Спутњика Душана Пророковића, који је на самит позван да као независан експерт учествује на неколико научних скупова. Преносимо његове импресије из Пекинга:
Шест скупова који се паралелно одржавају, на сваком од њих више од по сто педесет учесника из иностранства и још толико из Кине, речито говори о грандиозности скупа који је посвећен десетогодишњици иницијативе „Појас и пут“.
© Sputnik . Душан ПророковићСа једне од сесија самита Појас и пут
Са једне од сесија самита Појас и пут - Sputnik Србија, 1920, 18.10.2023
Са једне од сесија самита Појас и пут
Светски лидери и представници 130 држава окупили су се у Пекингу на прослави десетогодишњице ове иницијативе, у којој је до сада учествовало 150 земаља које чине три четвртине светске популације. Као циљеви иницијативе истакнути су повезивање три континента – Азије, Африке и Европе, и олакшавање трговинске размене који су засновани на односима економске сарадње, обостране користи и једнакости.

У Пекингу се отварају многа врата

Велика је сличност овог самита са, на пример, заседањем Генералне скупштине УН. Си Ђинпинг је предложио агенду од осам тачака, како да се даље реализује „Појас и пут“, али овде се више инсистира и више се говори о међуљудском повезивању и међуљудској сарадњи у наредном периоду, што би требало да обухвати и научну, културну и политичку сарадњу.
Ако је првих десет година било посвећено развоју инфраструктуре, других десет година ће, изгледа бити посвећено међуљудској сарадњи, бољем упознавању Кине са светом и света са Кином. Многа врата у наредним годинама биће отворена, како за Србију, тако и за остале државе.

Србија у центру пажње

Иначе, што се Србије тиче, нашој држави је посвећена невероватна пажња. То је делом зато што је председник Србије један од двадесет и шест шефова држава и влада који су се појавили на скупу, али делом и због тога што скуп једним делом финансира и Хестил, компанија која је власник Железаре Смедерево, а пример Смедерева овде се често истиче као успешан и као један од облика сарадње који се може примењивати и у неким другим земљама.
Ипак, што се политичког дела тиче, утисак је да су кинески домаћини очекивали да се на церемонији отварања појави више шефова држава и влада. Изгледа да амерички притисак и догађаји у међународним односима помало кваре кинеску рачуницу везану за иницијативу.
Наравно, нико од домаћина ни на који начин неће изразити разочарење због тога, али општи утисак је да су очекивали да већи број државника посети Пекинг.
Која све врата отварају Србији нови споразуми са Кином погледајте у емисији "Свет са Спутњиком":
Си Ђинпинг - Sputnik Србија, 1920, 18.10.2023
СРБИЈА
Си Ђинпинг: Србија је челични пријатељ, подржавамо суверенитет и територијални интегритет
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала