Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић: Нема више једног полицајца у свету, расте слободарски покрет - Србија то види

© Фото : Инстаграм/БудућностСрбијеАлександар Вучић
Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 18.10.2023
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић након форума "Појас и пут" да у свету постоји један широки покрет слободарских земаља које покушавају да буду независне и самосталне у доношењу својих одлука.
„Таквим земљама Кина пружа подршку, а чини ми се да број тих земаља расте - то су Азија и Африка у наредних 30 година који су носиоци светског раста. Ми то морамо да видимо и разумемо, не да забијамо главу као ној у песак и да се правимо да то не знамо. Уколико на време видите шта је то што се збива моћи ћете боље да предвиђате ствари и да позционирате своју земљу", рекао је Вучић и додао да је Си Ђинпинг указао да се о његовом говору у УН у ком је покренуо слободарске идеје, изјаснио и председник Кине.
На питање новинара да ли постоји неки глобални страх који су истицали лидери током својих обраћања, Вучић је рекао да су у питању сувише велики лидери да би осетили страх, који се, како је рекао, није осетио чак ни у говору председнике Русије Владимира Путина.
"Они говоре о проблемима и принципима, а сваки своје проблеме решава. У свету се догађа то да људи све више желе не једног полицајца, већ да се проблеми решавају мултилатерално и да организација УН врати своју улогу и значај који је имала некада, желе да сарадња, а не наметање решења и поштовање међународно правних норми буде нешто чега ћемо да се држимо", рекао је Вучић.
Вучић је рекао да је током боравка у оквиру одржавања иницијативе Појас и Пут у Пекингу имао прилике да чује председнике многих земаља и оценио да се земље као Етиопија убрзано развијају, те да је важно одржавати и развијати добре односе.
"Када слушате Ђока Видода тачно видите да он има страх, јер је у питању многољудна нација Индонезија, то су фискални ризици, председник Фернандез из Аргентине износи потпуну заинтересованост за већу дубину и проширење самог значаја и односа унутар БРИКС-а, кроз говор председник владе Етиопије видите нови покрет поносне Африке која расте страховитом брзином", рекао је председник.
Вучић је истакао да Етиопија данас има више од 120 милиона становника и нових три милиона сваке године.
"Уганда сваке године нових 1,2 милиона, Египат готово три милиона, расте им економија и демографија. Африка већ има 1,4 милијарде становника и онда видите њихове и инфраструктурне проблеме, али осећате да расте моћ афричког континента и зато је важно да са њима држимо и најбоље односе", рекао је Вучић.
Захваљујући кинеским пријатељима, додао је, разговарао је и са пријатељима из Лаоса и много других азијских земаља са којима никада не би имао прилику да разговара.
Навео је и да су ратови највећи изазов са којим се глобална економија суочава, а затим и скуп новац.
"Када је скуп новац и рат имате високе каматне стопе, и проблем за обртна средства у индустрији, грађевинској индустрији и свему. Зато вам је Европа готово па у рецесији. Уколико се настави сукоб Израел и Палестина биће још горе", оценио је председник у вези са данашњим форумом на високом нивоу који је посвећен глобалној економији на ком ће учествовати.
Која све врата отварају Србији нови споразуми са Кином погледајте у емисији "Свет са Спутњиком":
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала