- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Апел Думе: Зауставимо крвопролиће на Блиском истоку, политика колективног Запада је неморална

© Sputnik / Наталья Селиверстова / Уђи у базу фотографијаЗграда Државне думе Русије
Зграда Државне думе Русије - Sputnik Србија, 1920, 19.10.2023
Пратите нас
Државна Дума Русије је на пленарној седници усвојила апел Организацији Уједињених нација, као и парламентима светских земаља у вези са ескалацијом палестинско-израелског сукоба.
У обраћању се наводи да посланици руске Думе апелују на УН и парламенте светских земаља да моментално донесу све могуће мере у циљу неодложне обуставе крвопролића и ескалације насиља против цивила током палестинско-израелског конфликта, као и спречавања невиђене хуманитарне катастрофе на Блиском истоку.
Посланици истичу да је доказ размера трагедије која се одвија и ракетни напад на болницу у Гази који се догодио 17. октобра и „резултирао смрћу стотина невиних цивила, укључујући жене и децу“.

Варварске методе решавања политичких проблема оружаним путем иницирале су антисемитске и исламофобичне протесте у целом свету, који су окупили више хиљада људи, истиче се у документу.

Државна Дума такође одлучно осуђује кршење међународног хуманитарног права са било чије стране.
Посебно, реч је о употреби муниције забрањене међународним споразумима, методи тепих-бомбардовања, гранатирању цивилне инфраструктуре, пре свега, медицинских установа, објеката за снабдевање електричном енергијом и водом, принудном измештању цивила.
Посланици такође наглашавају да одговорни за вршење ратних злочина и злочина против човечанства морају бити позвани на одговорност и најстроже кажњени.

Поред тога, Државна Дума је политику колективног Запада, предвођену Сједињеним Америчким Државама, оценила као неморалну и непромишљену, а „њихови поступци тренутно ометају окончање блискоисточног сукоба и на сваки могући начин распирују ратни пожар у том напаћеном региону“.

Посланици су закључили да се само уједињеним напорима може зауставити нови рат на Блиском истоку, вратити се преговорима који морају да се темеље на избалансираном приступу и општепознатим одлукама Генералне скупштине УН и Савета безбедности УН.

Палестинско-израелски сукоб

Војно крило палестинског покрета Хамас 7. октобра објавило је операцију „Потоп ел Аксе“ против Израела. Израелска војска након тога је саопштила да покреће операцију „Гвоздени мачеви“ против Хамаса у Појасу Газе.
Израелски премијер Бењамин Нетанијаху рекао је у обраћању нацији да се земља налази у ратном стању и додао да је наредио мобилизацију резерви. Израелска војска чисти насељена подручја.
Палестинско-израелски конфликт, у чијој су основи територијални интереси страна, деценијама представља жариште у региону.
Одлуком Уједињених нација, уз активну улогу СССР, 1947. године одређено је да буду формиране две државе ─ Израел и Палестина ─ али је основана само израелска држава.
Руски министар спољних послова Сергеј Лавров раније је изјавио да је потребно хитно зауставити крвопролиће између Израела и Палестине и позвао стране да прекину борбена дејства.
Истраживали смо да ли сукоб Израелаца и Палестинаца може да изазове конфликт много ширих размера:
Заменик председавајућег Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев - Sputnik Србија, 1920, 19.10.2023
РУСИЈА
Медведев: Амерички траг видљив на сваком кораку сукоба на Блиском истоку
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала