- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

„Поставили смо нове рекорде“: Одржана свечана академија Центра Руског географског друштва у Србији

© Sputnik / Лола ЂорђевићСвечана академија Центра Руског географског друштва у Србији
Свечана академија Центра Руског географског друштва у Србији - Sputnik Србија, 1920, 19.10.2023
Пратите нас
Свечана академија Центра Руског географског друштва у Србији одржана је у Руском дому поводом 79 година од ослобођења Београда од фашизма.
Обраћајући се сарадницима и пријатељима у име амбасадора Руске Федерације у Србији, Александра Боцан-Харченка, министар саветник амбасаде Андреј Темјашов је рекао да Центар сваке године има све више иницијатива.
"Због својих вредних акција има и све више пријатеља у Србији, Русији, али и на Балкану, захваљујући човеку који је енергија и душа Центра, Мирољубу Милинчићу. Нама у амбасади Руске Федерације је част и задовољство да подржимо пројекте, да будемо њихов део", рекао је Темјашов.
Руководилац Центра руског географског друштва у Србији Мирољуб Милинчић истакао је да је Центар поставио нове рекорде. Изложба "Најлепша земља" одржана је на 22 локације, у три државе и са 413 изложбених дана. У последње четири године Центар је организовао 78 изложби фотографија природних лепота Русије на Балкану, које су одушевиле осетиоце.
© Sputnik / Лола ЂорђевићСвечана академија Центра Руског географског друштва у Србији
Свечана академија Центра Руског географског друштва у Србији - Sputnik Србија, 1920, 19.10.2023
Свечана академија Центра Руског географског друштва у Србији

"Завршетак ове године је радан, а планови још амбициознији. То је наставак истраживања и заштите руског културног наслеђа у Србији и на Балкану. Такође, континуирано афирмишемо нашу заједничку прошлост, односно српско-руска, достигнућа грофа Саве Владиславића и императора Петра Великог. Ускоро ћемо се посветити и прослави три века од отварања прве руско-српске школе у Сремским Карловцима, али и три века града Кјахте, Троицкосавска", најављује Милинчић.

Он додаје да идуће године Центар очекују паралелне активности у Русији и Србији, два међународна кампа, две међународне конференције, велики издавачки и истраживачки пројекти.
"Током године на измаку издвајамо сарадњу са "НИС"-ом, администрацијом Сант Петербурга, као и Агенцијама, Спутник Србија и Руска Газета", додао је.
Милинчић се осврнуо и на актуелна дешавања код нас и у свету, за која каже да из Центар са зебњом прати.
"Збуњују нас асиметрична права и обавезе и двојни стандарди у међународним односима, а по правилу на штету Срба, Руса и других народа склоних да имају сопствено мишљење. Стрепимо за себе, наше најрођеније на Космету, РС, Црној Гори, али и браћу и сестре у специјалној војној операцији Русије у Украјини. Прошле године смо указали, а сада понављамо, да ратна срећа и савези могу бити промењиви али да је коначан резултат унапред познат", истакао је Милинчић.
Следеће године ће бити деценија како су географска друштва Србије и Русије уговором подстакла нови развој међусобне сарадње, стручне, али и људске сарадње на добробит наших држава, али и целог света.
Центар у Србији захвалан је председнику Руског географског друштва, Сергеју Шојгуу, на прилици која му је тада пружена. Захваљујући сарадњи са Руским географским друштвом, српски истраживачи ове године стигли су до западног Кавказа, јужног Урала, а на истоку Руске Федерације до Бајкала и Монголије.
У Србији су били домаћини више успешних међународних сусрета и акција са учесницима из Русије, САД, Кине, Шведске, Мађарске. Сви програми реализовани су у сарадњи са Београдским универзитетом, посебно Географским и Шумарским факултетом и Географским институтом "Јован Цвијић" Српске академије наука и уметности.
© Sputnik / Лола ЂорђевићСвечана академија Центра Руског географског друштва у Србији
Свечана академија Центра Руског географског друштва у Србији - Sputnik Србија, 1920, 19.10.2023
Свечана академија Центра Руског географског друштва у Србији
У уметничком делу програма Академије учествовали су Академско културно уметничко друштво Универзитета у Београду „Шпанац“ и инструментални дуо Соње Калајић и Дражена Тиквеше.
Светлана Зимодро на месту које за њу има посебан значај - Sputnik Србија, 1920, 17.09.2023
МОЈА ПРИЧА
Студеница сија до Москве: Велика мисија Рускиње – шири српство у својој земљи
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала