- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Поклон са Крима: Део француске ракете којом је гађан штаб руске флоте послат назад у отаџбину

© Sputnik / Василий Батанов / Уђи у базу фотографијаВојне вежбе на Криму
Војне вежбе на Криму - Sputnik Србија, 1920, 20.10.2023
Пратите нас
Ракета коју је украјинска војска у септембру испалила на штаб Црноморске флоте на Криму била је француске производње, саопштио је губернатор Севастопоља Михаил Развожајев.
По његовим речима, новинари француске телевизије дошли су на Крим да сниме репортажу о недавном нападу, а том приликом им је предат фрагмент ракете.

„Француска ракета је послата у отаџбину. Међутим, овог пута не носи разарање, него истину из Севастопоља. Када сам сазнао да су новинари телевизије 'Франс 2' дошли да сниме репортажу о последицама напада Оружаних снага Украјине на штаб Црноморске флоте, дошао сам на идеју да им поклоним део ракете“, написао је Развожајев на Телеграму.

Он је затражио од директора Одељења за јавну безбедност Алексеја Краснокутског да пошаље фрагмент ракете у земљу где је произведена како би људи у Француској знали истину.
„Желимо да виде где лете француске ракете у сред бела дана – на цивиле и грађане. Желимо да Французи знају кога подржава руководство њихове земље“, казао је губернатор.
По његовим речима, судећи по реакцији француске новинарке, она се непријатно изненадила када је сазнала да је ракета којом је изведен напад на Севастопољ француска – произвођача ракетних система МБДА.
„Не знам да ли су новинари на крају рекли за мој поклон. Нисам успео да нађем причу на сајту телевизијске куће. Кажу да је била емитована онлајн, а на сајту није објављена. Надам се да их је било срамота“, закључио је Развожајев.
Подсећамо, Кијев је 22. септембра извео ракетни напад на Севастопољ. Системи ПВО су оборили пет пројектила. Током ракетног напада оштећена је историјска зграда штаба Црноморске флоте, један војник је нестао, саопштило је руско Министарство одбране.
Извиђачки авион америчке морнарице П-8А Посејдон - Sputnik Србија, 1920, 30.09.2023
РУСИЈА
"Посејдоном" на Севастопољ
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала