- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Споразум о новој парламентарној већини потписало 11 партија, нова Влада Црне Горе до краја месеца

© AP Photo / Risto BozovicЗграда Владе Црне Горе
Зграда Владе Црне Горе - Sputnik Србија, 1920, 20.10.2023
Пратите нас
Челници 11 политичких партија потписали су јуче коалициони споразум о формирању нове власти у Црној Гори. Наредни корак је заказивање седнице црногорског Парламента, а према сазнањима црногорских медија, није искључено да 26. октобра буде изабрано ново руководство Скупштине а потом и нова Влада.
Остаје да се види шта ће бити са Уједињеном Црном Гором, чији су кандидати били на изборној листи Европе сад на парламентарним изборима 11. јуна. Они су синоћ на седници Председништва поручили да је дошло до покушаја јавног понижавања странке.
„Имајући у виду да се ради о пројекту парламентарне већине и нове владе који смо тражили, али, ипак, и покушају јавног понижавања наше странке, Председништво овлашћује посланика Владимира Добричанина да се сходно томе одреди приликом избора владе, али такође да подржи избор скупштинског руководства“, наводи се у саопштењу Уједињене Црне Горе, које је синоћ достављено медијима.
Према ранијем договору, нова Влада би требало да има 18 ресора.
Подршку новој влади исказала је и Новска листа, чији су кандидати такође били и на листи Европе сад на изборима 11. јуна.
Споразум су потписали лидер Покрета Европа сад Милојко Спајић, те лидери Нове српске демократије Андрија Мандић, Демократске народне партије Милан Кнежевић, Демократске Црне Горе Алекса Бечић, Социјалистичке народне партије Владимир Јоковић, те ЦИВИС-а Срђан Павићевић.
Споразум су потписали и лидери пет албанских партија, односно три које чине Албански форум - Ник Ђељошај, Иван Иванај и Ферхат Диноша и две које су у коалицији Албанска алијанса - Фатмир Ђека и Генци Ниманбегу.
Седнице Скупштине на којима ће се бирати руководство Парламента и вероватно нова Влада биће одржане наредне седмице.
Нови председник Скупштине биће Андрија Мандић, а коалиција „За будућност Црне Горе“ даће подршку новој Влади.
Крајем 2024. године треба да уследи реконструкција којом ће Нова српска демократија и ДНП ући у Владу и добити потпредседничко место и министарства.
Предвиђено је да Покрет Европа сад у новој влади има премијера и десет министарстава, Демократе место заменика премијера, потпредседника Владе и четири министарства, СНП два ресора, Албански форум једно потпредседничко место и једно министарство, ЦИВИС место потпредседника и Албанска алијанса један ресор.
Актуелна влада премијера Дритана Абазовића у техничком је мандату још од 19. августа прошле године.
Скупштина Црне Горе - Sputnik Србија, 1920, 19.10.2023
РЕГИОН
Постигнут договор: Одређен датум сједнице Скупштине Црне Горе на којој ће се бирати нова власт
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала