Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Почео састанак председника Вучића са „великом петорком”

© Sputnik / Лола ЂорђевићФранческо Тал, Емануел Бон, Мирослав Лајчак, Александар Вучић, Габријел Ескобар и Јенс Плетнер
Франческо Тал, Емануел Бон, Мирослав Лајчак, Александар Вучић, Габријел Ескобар и Јенс Плетнер  - Sputnik Србија, 1920, 21.10.2023
Пратите нас
У Председништву је око 14.30 часова почео састанак председника Србије Александра Вучића са „великом петорком“, односно са америчким изаслаником за Западни Балкан Габријелом Ескобаром и дипломатским саветницима лидера Француске, Немачке и Италије.
На састанку у Председништву су специјални представник Европске уније за дијалог Београда и Приштине и друга регионална питања Западног Балкана Мирослав Лајчак, заменик помоћника америчког државног секретара и специјални изаслаником САД за Западни Балкан Габријел Ескобар, саветници за спољну и безбедносну политику председника Републике Француске и канцелара Савезне Републике Немачке, Емануел Бон и Јенс Плетнер и дипломатски саветник председнице Владе Републике Италије Франческо Тало.
Председник Србије Александар Вучић оценио је да ће данашњи дан вероватно бити један од најтежих дана за њега и за Србију пошто зна са чиме и зашто представници долазе.
Он је додао да у Председништво долази тзв. петорка „великих, најјачих силних“, а да је Србија мала земља, која мора да води бригу о себи да сачува свој народ и своју децу.
„Ја могу да вам обећам да се нећу борити да сачувам себе, али ћу се борити свим срцем да сачувам земљу ма колико да су силни и јаки. Чуваћу и Косово и Метохију и наш народ на КиМ“, поручио је Вучић.
„Велика петорка“ у Београд долази након посете Приштини где је Лајчак изјавио да има план за наставак дијалога, додајући да не може да открива детаље.
„Увек имамо план, тако да имамо план. О томе смо разговарали са премијером Куртијем и разговараћемо о томе са председником Вучићем. У овом тренутку не могу да улазим у детаље. Нема алтернативе дијалогу јер дијалог доноси нормализацију односа између Београда и Приштине и отвара им пут у ЕУ“, рекао је Лајчак.
Европски посредник је додао да без формирања Заједнице, Приштина не може да напредује ка Европској унији.
Зграда Председништва Србије - Sputnik Србија, 1920, 21.10.2023
Шта очекујете од састанка Вучића са западном петорком?
Александар Вучић на прослави СНС-а у Шапцу - Sputnik Србија, 1920, 21.10.2023
СРБИЈА
Вучић: Данас ће вероватно бити најтежи дан за мене и за Србију
Специјални представник Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак
 - Sputnik Србија, 1920, 21.10.2023
СРБИЈА
ЗСО што пре: Лајчак после разговора у Приштини открио са каквим је планом дошла западна петорка
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала