- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Рађају се два паралелна универзума вештачке интелигенције

CC0 / Pixabay / Високе технологије
Високе технологије - Sputnik Србија, 1920, 21.10.2023
Пратите нас
У домену вештачке интелигенције, САД су изнедриле значајне играче као што су компаније Опен АИ и Антропик, али и Кина има своје кандидате. Кинеска компанија Џипу АИ објавила је да је од почетка године прикупила 2,5 милиона јуана инвестиција, односно око 340 милиона долара.
Постаје све очигледније да се у САД и Кини рађају два паралелна унивезума за развој вештачке интелигенције, наводи технолошки портал Тех кранч.
Инвестиције од 340 милиона долара пристигле су из фондова у кинеским јуанима, што је помак од дводеценијског тренда у којем су средства у америчким доларима била омиљени извор финансирања све док геополитичке тензије нису створиле технолошку поделу.
Џипу АИ је добио капитал од многих кинеских интернет гиганата и ујединио и неке старе ривале, компаније Алибаба и Тенсент. које ретко инвестирају заједно.
Кинески стартап недавно је представио свој двојезични (кинески и енглески) конверзацијски АИ модел, за чију обуку је коришћено шест милијарди параметара.
Вештачка интелигенција у 26 секунди креирала робота која не личи ни на једну животињу - Sputnik Србија, 1920, 13.10.2023
МУЛТИМЕДИЈА
„Притисли смо дугме и готово!“: Вештачка интелигенција за 26 секунди створила чудну ствар /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала