- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

ДНР: Истрага потврдила да је Кијев препродавао западно оружје

© AFP 2023 / AXEL HEIMKENГранате калибра 155mm у погону фабрике "Рајнметал" у Немачкој спремне за испоруку Украјини
Гранате калибра 155mm у погону фабрике Рајнметал у Немачкој спремне за испоруку Украјини - Sputnik Србија, 1920, 22.10.2023
Пратите нас
Приватна истрага потврдила је да је Кијев продавао западно оружје испоручено Украјини, изјавио је за Спутњик саветник шефа ДНР Јан Гагин.
Истрагу су спровели припадници специјалне групе за брзо реаговање формиране при председнику Владе Доњецке Народне Републике.
„Својевремено смо спровели истрагу на ову тему, то је било пре годину дана... На даркнету смо налазили доста предлога, понуда за продају оружја НАТО-а испорученог Украјини. Тамо су биле фотографије, видео-снимци на којима се виде узорци наоружања које је већ било на фронту. Фотографисани су у борбеним редовима, у рововима, а било је је модела наоружања које је још било нераспаковано, није видело фронт, тек је стигло у Украјину из земље-снабдевача“, објаснио је Гагин.
Према његовим речима, на „црном“ тржишту био је представљен широк избор – од ракета до малокалибарског оружја.
„И све је то продавано свакоме ко би једноставно дао новац“, приметио је он.
Он је нагласио да су током истраге на Блиском истоку пронађени људи који су куповали ово оружје.
„Постоје интервјуи са представницима разних организација на Блиском истоку, где они говоре како, од кога и када су нешто купили. Они су то купили, нису намеравали, него купили“, рекао је Гагин.
Први руски брод Црноморске флоте Орск упловио је у луку Бердјанска  - Sputnik Србија, 1920, 09.10.2023
РУСИЈА
Москва је упозоравала: Западно оружје које се испоручује Украјини шири се по целом свету
Руски председник Владимир Путин изјавио је раније да је оружје из Украјине на Блиски исток највероватније стигло преко црног тржишта.

Палестинско-израелски сукоб

Војно крило палестинског покрета Хамас 7. октобра објавило је операцију „Потоп ел Аксе“ против Израела. Израелска војска након тога је саопштила да покреће операцију „Гвоздени мачеви“ против Хамаса у Појасу Газе.
Израелски премијер Бењамин Нетанијаху рекао је у обраћању нацији да се земља налази у ратном стању и додао да је наредио мобилизацију резерви. Израелска војска чисти насељена подручја.
Палестинско-израелски конфликт, у чијој су основи територијални интереси страна, деценијама представља жариште у региону.
Одлуком Уједињених нација, уз активну улогу СССР, 1947. године одређено је да буду формиране две државе ─ Израел и Палестина ─ али је основана само израелска држава.
Руски министар спољних послова Сергеј Лавров раније је изјавио да је потребно хитно зауставити крвопролиће између Израела и Палестине и позвао стране да прекину борбена дејства.
Зашто је Блиски исток опет захватио хаос и какве ће бити његове глобалне последице у новој емисији "Свет са Спутњиком":
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала