- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Огољена разлика Европе и Америке кроз сукоб лажног Џордана и сина југословенске легенде /видео/

© AP Photo / Ariel SchalitДени Авдија
Дени Авдија - Sputnik Србија, 1920, 23.10.2023
Пратите нас
Разлике између европске и америчке кошарке су у пуном светлу изашле на видело на недавном Мундобаскету, а пример сукоба између сина легенде Звезде Зуфера Авдије, Денија, и америчког кошаркаша Џордана Пула, нових саиграча у НБА екипи Вашингтон Визардс, потврдио је да се заиста ради о два спорта.
Видели смо сви на недавном Светском првенству колико је европска кошарка заиста оно што кошарка треба да буде, тимски спорт, организован на начин да се игра паметно, луцидно, док је игра између обруча на америчком континенту само полигон за индивидуално доказивање.
Јанис Сферопулос - Sputnik Србија, 1920, 23.10.2023
СПОРТ
Грк упознао црвено-беле па поручио: Можемо да урадимо велике ствари
Томе сведоче победе репрезентација Србије и Немачке у полуфиналима над номиналним фаворитима Канадом и Америком, а колико је европско схватање кошарке на вишем нивоу од америчког већ годинама у НБА лиги показује Никола Јокић.
Еклатантне разлике европске и америчке кошарке оголио је недавни сукоб двојице саиграча, Денија Авдије, израелског репрезентативца и сина легенде Црвене звезде Зуфера Авдије са тимским колегом Џорданом Пулом.
Пул је у Вашингтон недавно стигао из Голден Стејта где се чак потукао са вишеструким шампионом и стубом екипе Дрејмондом Грином јер ветеран није желео да трпи непоштовање младог играча.
Није било среће за Пула у Голден Стејту, иако је добио велику шансу, желео је да попут Стефа Карија буде лик из првог плана, узимао је шутеве за које не постоји логика, играо је за себе и с намером да докаже да завређује милионски уговор.
Он је прошле године добио четворогодишњи уговор вредан 128 милиона долара, али је потом одиграо незадовољавајућу сезону после које је трејдован у Вашингтон – и ту очекује да буде лидер.
Пулу је обезбеђено место стартног бека шутера, и он је то буквално схватио, користи сваку прилику да испали лопту, а то му је замерио Авдија, момак одрастао на основама југословенске и европске кошарке који је иза себе имао већ неколико сезона на високом нивоу у Макабију из Тел Авива у Евролиги.
Авдија је 2020. стигао у Вашингтон Визардсе, уз израелску је тада понео и српску заставу, вредно је радио и током протекле сезоне је одиграо 40 мечева као стартер, са озбиљним учинком у тимској игри – уз 9,2 поена имао је 6,3 скокова и 2,9 асистенција, уз скоро једну украдену лопту по утакмици.
Спремност да се жртвује за екипу, то је основа југословенске и европске школе кошарке, жеља да се пронађе најбоља позиција за шут, са циљем да се одигра и лепо и корисно, на задовољство целе екипе.
Али, америчка кошарка то није и управо је Пул то демонстрирао у припремној утакмици Вашингтона, када је ушао у сукоб са Авдијом.
Уместо додавања отвореном Авдији, Пул је одлучио да узме тежак шут, јесте погодио, али то не значи да ће сваки пут бити случај, као што значи да ће он поново то урадити без обзира на исход.
Авдија је са друге стране дизао руке у неверици што га саиграч не примећује, али је он ипак приметио реакцију и дошло је до конфронтације на клупи Вашингтона.
„Мислиш да је то у реду?“, упитао је Пул Авдију мислећи на његову негативну реакцију пошто није добио лопту.
„Био сам отворен, човече!“, одговорио је Авдија.
„Нема везе, све је у реду“, самоуверено, готово и безобразно је одговорио Пул, инсинуирајући да Авдија може да буде отворен колико год жели, али да неће добити лопту ако он не одлучи другачије.
Подршку је добио од звезде екипе, Кајла Кузме, играча који је већ протраћио свој таленат, смејући се на „шмекерску“ изјаву Пула која неће ништа добро донети екипи Вашингтона у наредној сезони, ни резултатски ни тимски.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала