Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

„Ми овде живимо у логору“: Курти блокадом путева зауставља живот Срба на КиМ

© Sputnik / Гавро ДешићЗнак „стоп“ на административном прелазу Јариње
Знак „стоп“ на административном прелазу Јариње - Sputnik Србија, 1920, 23.10.2023
Пратите нас
Приштина је на северу Косова и Метохије затворила више од 20 алтернативних рута, па је тако, под паролом сузбијања нелегалних активности, више хиљада Срба у општинама Лепосавић и Зубин Поток спречено да се креће до својих кућа, имања, посла, школе и лекара, што још један вид спречавања нормалног живота на том простору, пише Политика.
Политика подсећа да је више од 20 алтернативних рута подно Рогозне и Копаоника, које Приштина види као „пут шверца“, а за Србе су пут преживљавања и пречица до градова у централној Србији, блокирано у распону од месец дана.
Додају да су приштинске власти на многим локалним правцима поставиле бетонске барикаде.
Наводе и да не само да је Курти затварањем прелаза за улазак српске робе из правца централне Србије изазвао несташице међу српским становништвом већ је одлучио да мештане ових крајева спречи да производе храну или прикупе огрев за зиму.
Један пензионисани просветни радник из села с леве стране реке Јошанице, којем је имање сада с друге стране барикаде, рекао је за Политику да на том простору живе у логору и да се ни ноћу не осећају безбедно.
„Доста нам је приче. Ми овде живимо у логору. Сад су нас оградили. То што даноноћно иду горе-доле, у оним борбеним возилима, то је исто посебна прича. Заређали се па траже неко оружје. Претреси, хапшења.. Да живимо у чекању да нас хапсе. Да нам упадају у куће“, рекао је он.
Такође, и један младић је за тај лист рекао колико је ситуација тешка на простору КиМ.
„Шта више да причамо, Одсечени смо од света. Од матице. Нисмо ишли у Нови Пазар да 'шверцујемо', него одемо код родбине, идемо код лекара. Некад нешто и купимо“, рекао је он.
Споменик терористима ОВПБМ у Прешеву 16. јануара 2013. - Sputnik Србија, 1920, 22.10.2023
СРБИЈА
Албанци се међусобно оптужују за издају, али имају заједнички циљ - против Србије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала