- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Ново истраживање: Срби би радије у БРИКС него у ЕУ – Москва и Пекинг ближи од Брисела

© Sputnik / Григорий Сысоев / Уђи у базу фотографијаСамит БРИКС у Јужноафричкој Републици
Самит БРИКС у Јужноафричкој Републици - Sputnik Србија, 1920, 23.10.2023
Пратите нас
Нова српска политичка мисао у октобру је спровела истраживање јавног мњења на узорку од 1.000 испитаника, а теме које су између осталих обрађене су улазак Србије у Европску унију, однос са Русијом, Кином и земљама БРИКС-а, сукоб Израела и Палестинаца, као и позиција Србије и Срба на Косову и Метохији.
Чак 41,2 одсто испитаника подржава успостављање најчвршћих веза са Русијом, Кином и земљама БРИКС-а. „Више да, него не“ по овом питању рекло је 26,9 одсто испитаника, „више не, него да“ одговорило је 11,7 одсто испитаних грађана, док је негативан став по овом питању исказало 6,7 одсто испитаника.
25,9 одсто грађана уопште не подржава улазак Србије у Европску унију, а 20,7 одсто је оних који ово питање подржавају у потпуности. „Више да, него не“ за ЕУ навело је 18,5 одсто испитаника, а „више не, него да“ 25,2 одсто грађана Србије који су учествовали у овом истраживању.
На питање „Да ли мислите да је позиција Србије и Срба на Косову и Метохији данас јача или слабија него пре доласка ове власти?“, 50,4 одсто грађана сматра да је позиција данас слабија, 14,2 одсто сматра да је „јача“, 10,2 одсто сматра да је позиција „иста“, док 25,2 одсто нема став.
По питању израелско-палестинског сукоба, став нема 41,4 одсто испитаника, а ниједну страну не подржава 36,6 одсто учесника истраживања НСПМ. Страну Израелу држи 11 одсто испитаних грађана, док исто толико испитаника подржава палестинску страну.
Зависност од друштвених мрежа - Sputnik Србија, 1920, 12.10.2023
ДРУШТВО
Ново истраживање: Спутњику се верује више него било којим новинама и порталима
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала