- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Пензионерима једнократна помоћ од 20.000 динара стиже 30. новембра

© Sputnik / Александар МилачићСрпски динари
Српски динари - Sputnik Србија, 1920, 23.10.2023
Пратите нас
Министар финансија Синиша Мали изјавио је данас у Скупштини Србије, образлажући Предлог буџета за 2024. годину, да српска економија и даље расте и да је план да се тако настави и у наредној години. Пензионери ће 30. новембра добити једнократну помоћ од 20.000 динара, навео је он.
Мали је рекао да предложени буџет обезбеђује подизање животног стандарда грађана, имајући у виду повећања плата и пензија од 1. јануара.
Министар је навео да ће плате у јавном сектору бити веће за 10 одсто, пензије у складу са швајцарском формулом 14, 8 одсто, а минимална зарада за 17, 8 одсто.
Према речима министра, просечна пензија од 1. јануара већ ће бити 390 евра.
„Пензиионери ће од 1. јануара добити повећање од 14, 8 одсто и када се оно урачуна и остала повећања, онда ће код нас пензије за две године бити повећане за 56,1 . Наредне недеље ће пензионери добити увећане пензије за октобар за 5,5 одсто и то 2. новембра корисници из категорије самосталних делатности, 4, новембра војни и пољопривредни пензионери, а 10. новембра остали“, рекао је Мали.
Истакао је да ће се наставити са капиталним инвестицијама, односно улагањима у изградњу болница, ауто –путева, брзих саобраћајница, за шта је у буџету за следећу годину издвојено око 600 милијарди динара или 6,8 одсто БДП-а.
Као посебно важна издвојио је три пројекта и то обилазницу око Крагујевца, на којој ће радови почети наредних недеља, затим ауто-пут Београд-Зрењанин-Нови Сад и брзу саобраћајницу на северу Војводине.
Према његовим речима за здравство је издвојено 545 милијарди динара што ће бити уложено за веће плате, улагања у лечење ретких болести и лечење у иностранству.
Навео је да ће бити рекордна издвајања за пољопривреду, а биће веће и улагање у екологију и културу.
„Све ово показује да желимо да растемо. БДП ће нам ове године бити изнад 68 милијарди евра, а следеће године би требало да буде већи за 3,5 одсто“, рекао је Мали.
Додао је да је стање јавних финансија стабилно, да на државном рачуну има око пет милијарди динара, а да је удео јавног дуга у БДП 51 одсто.
Продавница - Sputnik Србија, 1920, 23.10.2023
ЕКОНОМИЈА
Одбор за привреду Скупштине Србије прихватио Споразум о слободној трговини са Кином
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала