- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Претње Русији су неприхватљиве: Песков одговорио на изјаву председника Летоније о затварању Балтика

© Sputnik / Михаил Голенков / Уђи у базу фотографијаРуски брод "Маршал Рокосовски" на Балтичком мору
Руски брод Маршал Рокосовски на Балтичком мору - Sputnik Србија, 1920, 23.10.2023
Пратите нас
Русија не прихвата притисак, ма од кога да долази, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков, коментаришући претње Риге да ће затворити Балтичко море за руске бродове.
„Све претње морају бити схваћене озбиљно, без обзира од кога долазе. Без обзира од кога долазе, претње Русији су неприхватљиве“, нагласио је Песков, коментаришући изјаву летонског председника Едгарса Ринкевичса да би Балтичко море могло бити затворено за све руске бродове ако истрага открије умешаност Москве у оштећење гасовода „Балтиконектор“.
Према његовим речима, Русија нема никакве везе са оштећењима овог гасовода.
„Као одговор, желео бих да питам господина председника шта треба да се уради са Балтичким морем након што се истрага заврши и након што постане јасно ко је извршио и ко је наредио терористички напад на Балтику против ‘Северних токова’“, додао је он.
„Балтиконектор“ је гасовод постављен на дну Финског залива дугачак око 80 километара између Инкооа у Финској и Палдискија у Естонији. Обе земље имају компресорске станице и копнене руте за транспорт гаса које повезују гасовод са транспортном мрежом земље. „Балтиконектор“ је пуштен у рад у децембру 2019. године.
Гасовод тренутно не ради због могућег цурења, пошто је 8. октобра увече опао притисак у подводној цеви и руководиоци система прекинули су довод гаса. Фински граничари открили су наводно место за смањење притиска у територијалним водама државе. У Централној криминалистичкој полицији сматрају да је штета највероватније причињена намерно.
Allseas pipe-lying vessel, lays Balticconnector pipeline in Gulf of Finland - Sputnik Србија, 1920, 10.10.2023
СВЕТ
Затворен гасовод између Финске и Естоније због цурења: Није искључена диверзија
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала