- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руски експерт: Запад одавно машта да истисне Русију из Балтичког мора

© Sputnik / Оливера ИкодиновићКронштат
Кронштат - Sputnik Србија, 1920, 23.10.2023
Пратите нас
НАТО користи оштећење гасовода „Балтиконектор“ као повод за глобалну идеју – обустављање проласка руских бродова Балтичким морем, сматра саветник председника Руске асоцијације балтичких студија, експерт Всеволод Шимов.
Он се осврнуо на изјаву председника Летоније Едгарса Ринкевичса који је рекао да би Балтичко море могло да се затвори за руске бродове ако се током истраге открије умешаност Москве у оштећење гасне инфраструктуре

„То је стари сан Запада – да истисне Русију из Балтичког мора. У то се улажу сви напори. Сада је Русија 'једном ногом' на Балтику, и даље има калињинградску обалу, руску ексклаву, и обалу Финског залива у Лењинградској области која је такође веома проблематична, јер је Фински залив узан и дугачак, а на две обале су Финска и Естонија – веома 'пријатељске' земље према Русији, које под одређеним околностима имају могућности да блокирају Балтичко море“, сматра Шимов.

По његовим речима, сама формулација „блокада Балтичког мора“ није добра, јер је и Русија балтичка земља као што су и Пољска, Шведска, Немачка, Литванија, Летонија и Естонија.

„Русија је земља на Балтичком мору, има обалу и своје економске зоне и све се то регулише међународним правом. То није Турска са мореузима, јер су мореузи заиста територијалне воде Турске и све те шеме проласка бродова, укључујући ратне, заиста су прописани том доктрином. Под одређеним околностима Турска може блокирати Босфор и Дарданеле и имаће право на то. А овде се то никако не уклапа и такве разговоре треба сузбити“, закључио је руски експерт.

Подсећамо, „Балтиконектор“ је гасовод који се протеже дном Финског залива између Инкооа у Финској и Палдискија у Естонији. Обе земље имају компресорске станице и копнене руте за транспорт гаса које повезују гасовод са транспортном мрежом земље. „Балтиконектор“ је пуштен у рад у децембру 2019. године.
Гасовод тренутно не ради због могућег цурења, пошто је 8. октобра увече опао притисак у подводној цеви и руководиоци система прекинули су довод гаса. Фински граничари открили су наводно место где је дошло до пада притиска у територијалним водама државе. У Централној криминалистичкој полицији сматрају да је штета највероватније причињена намерно.
Како је рекао заменик министра спољних послова Русије Александар Грушко, Брисел би требало да буде свестан озбиљности последица ометања кретања руских бродова Балтичким морем у оквиру истраге оштећења гасовода „Балтиконектор“. Грушко је истакао да би то представљало грубо кршење међународног закона о транспорту и пловидби.
Руски брод Маршал Рокосовски на Балтичком мору - Sputnik Србија, 1920, 23.10.2023
РУСИЈА
Претње Русији су неприхватљиве: Песков одговорио на изјаву председника Летоније о затварању Балтика
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала