- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света
Ваздушни удар на Појас Газе - Sputnik Србија

УЖИВО Војни врх Израела: Копнене снаге спремне за офанзиву; Хамас ослободио још двоје талаца

Пратите нас
Израелско-палестински сукоб ушао је у седамнаести дан. Израелска војска наставила је гранатирање Појаса Газе и извела 320 удара на положаје Хамаса, док Хамас испаљује ракете ка Израелу. Израел тврди да Хамас држи ракентне лансере поред болница и школа. Израелска војска изводи нападе и на положаје Хезболаха у Либану.
Портпарол Израелских одбрамбених снага (ИДФ) Џонатан Конрикус изјавио је да ако би Хамас изашао из својих скровишта у којима се крије иза израелских цивила, што сада ради, ослободио све таоце и предао се безусловно, рат би се завршио.
У израелском бомбардовању Газе у последња 24 сата убијено је 436 људи, укључујући 182 деце, чиме је број жртава порастао на 5.087, саопштило је палестинско Министарство здравља. Према наводима израелске војске, број талаца које држи Хамас порастао је на 222.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:24 23.10.2023
Савет безбедности Уједињених нација одржаће сутра седницу поводом сукоба Израела и палестинског Хамаса.
22:19 23.10.2023
Нови израелски напад дроном на положај, како је саопштила израелска војска, „терористичке ћелије“ на југу Либана која се спремала да испали ракету на Израел.
22:15 23.10.2023
Иран је затражио од Русије да спречи Савет безбедности УН да усвоји резолуцију која је супротна интересима Палестине, изјавио је министар спољних послова Исламске Републике Хосеин Амир Абдолајан после састанка министара спољних послова Ирана, Русије, Јерменије, Турске и Азербејџан у формату „3+3“ у Техерану.
„Данас смо господин Лавров, који је на челу Министарства спољних послова земље која има право вета у УН, и ја водили веома озбиљне разговоре о овом питању (у вези са резолуцијом у УН која је супротна интересима Палестине). Такође одржавамо консултације о овом питању са Кином. Сви наши напори имају за циљ да осигурамо да УН не усвоје резолуцију која је у супротности са интересима палестинског народа“, рекао је Абдолахиан, преноси агенција Фарс.
21:58 23.10.2023
Бајден о прекиду ватре: Прво ослобађање талаца, а онда можемо да разговарамо
Амерички председник Џозеф Бајден изјавио је да Хамас мора да ослободи таоце пре отпочињања било каквих преговора о прекиду ватре са Израелом.
Амерички председник Џозеф Бајден - Sputnik Србија
„Морамо да ослободимо те таоце, а онда можемо да разговарамо“, рекао је Бајден, упитан да ли би подржао споразум о прекиду ватре, у замену за ослобађање таоца.
21:44 23.10.2023
У четвртак ће бити одржана ванредна седница Генералне скупштине УН. Седница се одржава на захтев више земаља, укључујући и Русију.
21:37 23.10.2023
Начелник Генералштаба израелске војске: Копнене снаге спремне за офанзиву
Начелник Генералштаба израелске војске Херци Халеви изјавио је да су израелске копнене снаге веома добро припремљене за офанзиву на север Појаса Газе.
„Желимо да сведемо Хамас на тачку нестајања. Њихове лидере, њихово војно крило. Зато нападамо свом силом. Убијамо им високо рангиране команданте, оперативце, уништавамо им инфраструктуру и све то радимо са великом одлучношћу“, рекао је Халеви.
Он је додао да је маневар за офанзиву на југу добро припремљен.
Говорећи о очигледном одлагању копнене офанзиве, Халеви је рекао да постоје „тактичка, оперативна и стратешка разматрања“ која израелској војсци даје више времена.
„Наше снаге ће имати више времена да се припреме боље и то је оно што радимо сада“, казао је Халеви, пренео је „Тајмс оф Израел“.
20:38 23.10.2023
Израелске одбрамбене снаге саопштиле су да су у јутрошњем ваздушном нападу убиле шефа Хамасове противтенковске јединице на северу Газе, Ибрахима ел Шакера.
Израелска војска је и током претходних дана елиминисала пет команданата ваздушних снага Хамаса који су, како се наводи су саопштењу, учествовали у нападу на југ Израела 7. октобра.
20:21 23.10.2023
Хамас ослободио још двоје талаца
Хамас је из „хуманитарних разлога“ ослободио двоје израелских таоца, саопштио је портпарол Бригада ел Касам, војног крила палестинског покрета. У питању две жене, Нурит Купер (79) и Јочевед Лифшиц (85).
Оне су, како се наводи, отете у Израелу током напада 7. октобра, а ослобођене су уз посредовање Египта и Катара, пренео је „Харец“.
Црвени крст је потом објавио да је двоје таоца вечерас превезао из Газе.
Подсетимо, Хамас је у петак ослободио прве таоце, две држављанке САД, мајку и ћерку.
20:13 23.10.2023
Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 23.10.2023
РУСИЈА
Мир је потребан свима: Русија посебно посвећена осигурању безбедности Израела
19:52 23.10.2023
Израелска телевизијска мрежа „и24“, позивајући се на изворе у Гази, јавила је да је око 50 талаца са двојним држављанством које држи Хамас на путу за јужну Газу где би требало да буду предати представницима Међународног Црвеног крста.
Ослобађање би могло да буде договорено у наредним сатима.
19:46 23.10.2023
Руководство политичког крила палестинског покрета Хамас, на челу са Исмаилом Ханијом, самостално је одлучило да напусти Турску након што обавештајне службе те земље нису могле да им пруже заштиту од претњи из Израела, рекао је за Спутњик неименовани извор у покрету.
„Извештаји да је Турска тражила од Исмаила Ханија и високих лидера Хамаса да напусте њену територију су нетачни“, додао је извор.
Информативни портал Ал-Монитор, позивајући се на своје изворе, раније је објавио да су турске власти протерале Ханија, који је 7. октобра боравио у Истанбулу, када је почела ескалација палестинско-израелског сукоба.
19:25 23.10.2023
Палестински покрет Хамас разматра могућност да ослободи таоце у замену за гориво, објавио је „Харец“, позивајући се на изворе блиске преговорима.
19:21 23.10.2023
Хамас тражи отварање сталног хуманитарног коридора за Појас Газе
Хамас је позвао арапске и муслиманске земље, као и УН, да интензивирају напоре за отварање сталног хуманитарног коридора за Појас Газе и на тај начин спрече Израел да, како су навели, изгладњује становнике Газе.
У саопштењу, Хамас је навео да помоћ која је ушла у Газу у претходна два дана не покрива све веће потребе цивилне популације, позивајући да се повећа снабдевање горива, хране и медицинских потрепштина, пренео је „Тајмс оф Израел“.
19:17 23.10.2023
Либански војници стоје на граници са Израелом поред палестинске и заставе Хезболаха - Sputnik Србија, 1920, 23.10.2023
СВЕТ
Огромна сила на граници: Израел на губитку чак и ако ривали не испале ни један метак
19:16 23.10.2023
Међународни суд правде у Хагу саопштио је да је одлучио да одржи јавну расправу о захтеву за саветодавно мишљење, у вези са правним последицама које произилазе из „политике и праксе Израела на окупираној палестинској територији, укључујући источни Јерусалим“.
Расправа ће бити отворена 19. фебруара следеће године у Палати мира у Хагу, наводи се у саопштењу суда.
18:54 23.10.2023
Седница Савета безбедности УН - Sputnik Србија, 1920, 23.10.2023
СВЕТ
Руски дипломата: За напад Хамаса на Израел не може бити оправдања али осуда не може бити једнострана
18:33 23.10.2023
Путин са Лулом де Силвом о ситуацији на Блиском истоку
Председник Русије Владимир Путин разговарао је телефоном са бразилским колегом Луисом Ињасијом Лулом де Силвом – лидери су разменили мишљења о ситуацији на Блиском истоку и у Украјини, објавила јепрес-служба Кремља.
„Изражена је озбиљна забринутост због све већег броја жртава међу цивилним становништвом. Истакнуто је да је од принципијелног значаја да што пре дође до прекида ватре, евакуације страних држављана из Сектора Газе и обезбеђивања несметане испоруке хуманитарне помоћи енклави“, наводи се у саопштењу.
С обзиром на то да Бразил овог месеца председава СБ УН, Путин и Лула де Силва размотрили су различите аспекте заједничког рада како би се путем УН предузеле „хитне и ефикасне мере за деескалацију кризе и напредак мировног процеса на опште признатој међународно-правној основи, која предвиђа стварање независне палестинске државе која коегзистира у миру и безбедности са Израелом“.
Разговор је одржан на иницијативу бразилске стране.
18:29 23.10.2023
Израел ће извести копнену офанзиву у Појасу Газе, изјавио је израелски министар одбране Јоав Галант, истичући да ће напад бити убојит.
Галант је рекао да се војска спрема за нову фазу рата, а војницима је поручио да „буду спреми за офанзиву, јер ће је бити“.
„Темељно се припремамо. То ће бити убојит напад. То ће бити комбиновани напад са копна, мора и из ваздуха“, рекао је Галант, пренели су израелски медији.
Он је то поручио након што је са израелским маринцима обишао подручје близу обале Газе.
18:21 23.10.2023
Палестина ће тужити израелског премијера Бенјамина Нетанијахуа и војску Израела за геноцид над палестинским народом пред Међународним кривичним судом, изјавио је министар правде Палестине.
18:12 23.10.2023
„Премијер, министар одбране и шеф израелских одбрамбених снага сарађују блиско и без престанка како би донели Израелу коначну победу над Хамасом“, наводи се у заједничком саопштењу кабинета израелског премијера Бенјамина Нетанијахуа, министра одбране Јоава Галанта у портпарола израелске војске.
Саопштење је уследило након извештаја да владају тензије између Галанта и начелника Генералштаба ИДФ Херција Халевија, са једне стране, и Нетанијахуа са друге стране, јер очекивана копнена операција и даље нема зелено светло од премијера, који, по свему судећи, даје шансу преговорима око талаца.
„Позивамо медије да се понашају одговорно и да се уздрже од извештавања које би могло да нашкоди нашем јединству и снази“, пренео је „Тајмс оф Израел“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала