- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Бугарски нафташи прете протестима у случају превремене забране увоза руске нафте

© Sputnik / Максим Богодвид / Уђи у базу фотографијаНафтна пумпа у Татарстану
Нафтна пумпа у Татарстану - Sputnik Србија, 1920, 24.10.2023
Пратите нас
Синдикат радника петрохемијске индустрије у Бугарској најавио је да је спреман на протесте у случају превремене забране увоза руске нафте, јавила је Бугарска национална телевизија (БНТ).
У понедељак је владајућа коалиција саопштила да би рафинерија „Лукоил“ у Бургасу могла да настави да увози руску нафту уз услове да у року од недељу дана плати 1,5 милијарди лева (810 милиона долара) наводно неплаћених пореза и вишка профита. О томе су се странке које подржавају владу договориле са премијером и министром финансија на састанку у Народној скупштини.
Синдикално руководство је, са своје стране, одржало хитан састанак у Бургасу. Након састанка синдикат је издао заједничко саопштење о одржавању „ефикасних акција протеста“. Синдикат је навео да ће користити сва правна средства да заштити радна места својих чланова.
„Уморни смо од тога што се са нама играју. Данас дају изузетак (за увоз), сутра га укидају“, рекао је председник синдиката петрохемијских радника Павлин Ваковски.
За сада се не зна када ће протести почети. За уторак се не планирају никакве акције, сви петрохемичари ће бити на својим радним местима. Синдикалне организације сматрају да ће укидање бенефиција директно утицати на око 10 хиљада људи који раде у рафинерији „Лукоил нефтехим“ у Бургасу и на одговарајуће повезане производње.
Представници владајућих партија прете да ће пре рока повући повластице на увоз, иако је бугарски парламент пре мање од месец дана одобрио одлуку о постепеном укидању руске нафте, према којој би процес требало да се заврши 1. октобра 2024. године. Према одобреном предлогу закона, рафинерија „Лукоил“ у Бургасу имаће право да прерађује највише 80 одсто нафте руског порекла до 31. децембра 2023. године, не више од 75одсто до 31. марта 2024. године, највише 50 одсто до 30. јуна 2024. и не више од 25 одсто до краја септембра следеће године. „Лукоил“ ће 1. октобра 2024. бити принуђен да коначно пређе на прераду нафте неруског порекла.
Лого компаније „Лукоил“ - Sputnik Србија, 1920, 28.09.2023
РУСИЈА
Бугарска постепено одустаје од руске нафте
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала