- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Бугарска постепено одустаје од руске нафте

© Sputnik / Ilya PitalevЛого компаније „Лукоил“
Лого компаније „Лукоил“ - Sputnik Србија, 1920, 28.09.2023
Пратите нас
Парламент Бугарске одобрио је одлуку о постепеном одустајању од руске нафте, а процес би требало да се заврши 1. октобра 2024. године, саопштио је Бугарски национални радио.

Према одобреном нацрту закона, рафинерија „Лукоил“ у Бургасу имаће право да прерађује највише 80 одсто нафте руског порекла до 31. децембра 2023. године, највише 75 одсто до 31. марта 2024. године, највише 50 одсто до 30. јуна 2024. и не више од 25 одсто до краја септембра следеће године. Првог октобра 2024. „Лукоил“ ће бити принуђен да коначно избаци из прераде нафту руског порекла.

Уколико руска компанија не испуни услов потпуне диверсификације испорука нафте, рафинерија и сва друга имовина која припада „Лукоилу“ требало би да пређу под контролу државе.
Лидери Европске уније прошле године су постигли споразум о увођењу делимичног ембарга на нафту против Русије који ће утицати на испоруке енергента морем. Међутим, Бугарска је тада добила изузеће из ембарга ЕУ (на руску нафту која се испоручује морем) до краја 2024. године.
Међутим, бугарски парламент расправљао је о одустајању од увоза руске нафте пре наведеног рока. Пре две седмице економски одбор је усвојио нацрт закона који предвиђа укидање изузећа у року од 30 дана. Посланици су поново размотрили тај предлог након што је министар економије Бугарске Богдан Богданов изјавио да би прерано увођење забране на увоз руске нафте довело до пораста цена горива.
У наставку погледајте нову епизоду емисије „Од четвртка до четвртка“:
Нафтовод Дружба у Гомељској области - Sputnik Србија, 1920, 15.05.2023
РУСИЈА
Завртањем руских славина Запад наставља да убија - себе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала