Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

На Ист риверу још једном потврђено - Косово није и не може бити држава

© Flickr МИП Русије / Уђи у базу фотографијаСергеј Лавров на министарском састаку у СБ УН
Сергеј Лавров на министарском састаку у СБ УН - Sputnik Србија, 1920, 24.10.2023
Пратите нас
Седница СБ УН о Косову и Метохији још једном је потврдила да је немогуће наћи решење за косовско питање мимо Резолуције 12 44 и мимо међународног права за шта су се заузеле и Русија и Кина, утисак је Зорана Миливојевића после редовне седнице о КиМ на Ист риверу.
Србија је поново успела да искористи говорницу Уједињених нација, овога пута на седници Савета безбедности УН о Косову и Метохији у понедељак навече да упозна свет и представнике најважнијих држава са чињеницама у вези са ситуацијом у нашој јужној покрајини.

Потврда надлежности над КиМ у склопу Србије

Дипломата и бивши амбасадор др Зоран Миливојевић као епилог ове седнице која је, како каже, без сумње нама донела корист, издваја неколико битних ставки.
„Прво, од суштинског је значаја да је седница о Косову и Метохији одржана у складу са Резолуцијом 12 44 и у надлежности СБ УН што је потврда статуса Косова, дакле, као протектората УН у саставу Србије. То је јуче јасно верификовано. Подједнако је важан и наступ Ане Брнабић, српске премијерке, која је на седници аргументовано, детаљно и јасно изнела чињенице које говоре о узроцима и последицама ескалације на северном делу КиМ, али и у целини. Битно је и да смо предложили мере које би требало да буду излаз из такве ситуације. Наравно, уз нагласак да Кфор обавља своју дужност у склопу описа свог мандата,“ оцена је Миливојевића.
Наш саговорник истиче да је посебно добро што је цела дебата била у духу Резолуције 12 44, јер је то од велике важности, с обзиром да је приштинска страна у свом наступу инсистирала да су самостална држава.

Османијева играла на карту Бањске

„Друга добра ствар је да смо се јасно заложили за наставак дијалога и тражења политичког решења управо на основама да је ово ипак питање у надлежности СБ УН. Иначе, сама дебата је одразила очекиване ствари. Било је видљиво када је реч о Америци и Великој Британији њихово залагање у корист признања Косова као државе самим инсистирањем да је Унмик исцрпео свој мандат и да би практично требало да дође до његове ревизије. С друге стране, за нас је било очекивано да имамо подршку Русије и Кине, да је суверенитет и територијални интегритет Србије неспоран као и да се решење може тражити само на основу међународног права и Резолуције 1244. Оно што је најбитније у суштини јесте да нема никаквих промена у статусу КиМ и међународно правном амбијенту у оквиру кога се то питање мора решавати,“ истиче саговорник Спутњика.
Миливојевић наглашава да је пао у воду покушај Вјосе Османи која је представљала приштинску страну да преко случаја Бањске испослује неку осуду Србије или неку дискредитацију и да СБ УН можда у том правцу предузме неке мере.
Русија и Кина чврсто уз нас
„Нико није тражио санкције за Србију осим Приштине тако да то није успело. Али, сама седница и њено одржавање је потврда статуса да је Косово у надлежности СБ УН, “ напомиње Миливојевић.
Наш саговорник сматра и да је допринос тону сенице дало и врло аргументовано представљање актуелног стање на терену које је изнела премијерка Брнабић, што је од велике користи, јер то је била још једна прилика да се сагледа реална ситуација.
„Председница владе Србије је то све добро специфицирала са именима и презименима људи којима су директно кршена права и који су доживели репресију. Из свега овога је произашло као могуће решење политички дијалог и тражење политичког решења а постало је такође јасно да без ЗСО није могуће ићи даље у неком позитивном правцу, тако да се и на Западу већ види консензус око тога. Јучерашња седница је показала да је неопходно вратити Бриселски споразум у функцију, да се он до краја реализује а да после, са те основе, може да се иде ка нормализацији односа,“ напомиње наш саговорник.

Америка се оголила

За Миливојевић је једино изненађење на седници било промена улога Американаца и Британаца, јер су, за разлику од ранијих седница, сада Американци били ти који су се заложили за укидање мисије Унмика.
„Односно, да је неопходно да СБ УН стави на дневни ред Резолуцију 12 44 и промену стања на терену, и ревизију статуса која би водила у правцу потврде косовске државности. Из тога видимо да је Американцима сада то приоритетни циљ. Што се тиче Кине и Русије, ту је све било апсолутно на линијама које смо и очекивали и на које очигледно можемо да увек рачунамо,“ мишљења је Миливојевић.
Овио је иначе била редовна седница Савета безбедности УН о КИМ на којој се расправљало о шестомесечном извештају Мисије привремене администрације УН (УНМИК).
Ана Брнабић на седници СБ УН о Косову и Метохији - Sputnik Србија, 1920, 23.10.2023
СРБИЈА
Ана Брнабић на седници СБ УН: Крајње је време да се успостави ЗСО /видео/
Савет безбедности Уједињених нација - Sputnik Србија, 1920, 24.10.2023
СРБИЈА
Русија бранила позицију Србије у Њујорку
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала