- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Абазовић: Што се актуелне владе тиче нема препрека за одржавање пописа

© Sputnik / Лола ЂорђевићДритан Абазовић
Дритан Абазовић - Sputnik Србија, 1920, 25.10.2023
Пратите нас
Председник црногорске владе у техничком мандату Дритан Абазовић изјавио је данас да, што се актуелне Владе тиче, попис становништва може да почне и да нема препрека за његово одржавање, а да ће одлагање значити и додатне трошкове.
Абазовић је то рекао на седници Владе и додао да су јуче непознате особе ометале рад инструктора и пописивача у Улцињу, због чега је од Управе полиције затражено да се ангажује на процени безбедности пописивача.
„Ми имамо само поступање у складу са Уредбом, уредба мора да се промени наравно да свако може легитимно да доноси одлуке. У овом тренутку не постоји ниједна прпрека да процес почне. Морамо да размишљамо о додатним трошковима ако се процес одложи. Без обзира на то потпуно легитимно да доносе одлуке. Што се тиче 43. владе за нас је то питање у процедуралном смислу архивирано и свака радња може да почне онако како је замишљена“, казао је Абазовић.
И министар финансија Александар Дамјановић каже да је Монстат заједно са овом владом спреман да спроведе попис.
Он је упутио молбу Управи полиције да се ангажује поводом захтева Монстата о процени безбедности пописивача инструктора и пописивача који им је упућен 16. и 23. октобра.
Дамјановић је рекао да је јуче ометан рад пописивача инструктора и пописивача у изнајмљеним зградама у просторијама Општине Улцињ. Ометали су их, казао је, непозната лица, те да је о томе направљена службена забелешка и дата изјава у Управи полицији, пренео је портал РТЦГ.
Абазовић је казао да то што се десило у Улцињу није реч о било каквој драми, те да је све то, како је навео, саставни део притиска који је створен, пренео је портал РТЦГ.
Попис становништва у Црној Гори најављен је од 1. до 15. новембра, а мандатар и лидер Покрета Европа сад Милојко Спајић саопштио је јуче да ће нова извршна власт одложити попис за месец дана. Одржавању пописа противе се и започели су кампању бојкота Демократска партија социјалиста, бившег лидера Мила Ђукановића, Социјалдемократе, већа Бошњака и Албанаца. Они тврде да не постоје услови за одржавање пописа, који иначе у Црној Гори касни већ две године, па чак и да су резултати већ фингирани.
Застава Црне Горе - Sputnik Србија, 1920, 24.10.2023
РЕГИОН
Брукање државе: Какву поруку шаље одлагање пописа у Црној Гори
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала