- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Спутњик сазнаје: Кустурица прво снима „Злочин и казну“, па – „Лавр“

© Sputnik / Maksim Blinov / Уђи у базу фотографијаЕмир Кустурица
Емир Кустурица - Sputnik Србија, 1920, 25.10.2023
Пратите нас
Прослављени српски редитељ Емир Кустурица прво ће снимити филм „Злочин и казна“, по роману Фјодора Достојевског, а затим и „Лавр“, по делу руског писца Евгенија Водолазкина, сазнаје Спутњик.
Кустурица је изјавио да жели да снима по роману „Злочин и казна“ Фјодора Достојевског јер је у том роману „нашао добру паралелу између онога што се дешава пред нашим очима и онога што се догађало почетком 20. века“.
Емир Кустурица недавно је отворио Прву школу филмске критике „Валентин Курбатов“ у Јасној Пољани у Русији.
Наш редитељ и руски писац Евгеније Водолазкин одржали су уметничко вече у оквиру те школе у Толстојевом меморијалном музеју.
Заједничким наступом најавили су и сарадњу на филмској адаптацији Водолазкиновог вишеструко награђиваног романа „Лавр“.
У том роману Водолазкин говори о јунаку Арсенију који живи у 15. и 16. веку. Његова супруга и нерођено дете умиру током порођаја. Арсеније, који је травар и исцелитељ, у знак кајања, посвећује им живот и лечи људе, а потом се посвећује служењу Богу, мењајући име четири пута.
© Sputnik / Евгений Одиноков / Уђи у базу фотографијаРуски писац Евгеније Водоласкин
Руски писац Евгеније Водоласкин - Sputnik Србија, 1920, 25.10.2023
Руски писац Евгеније Водоласкин
Књижевни критичар „Њујоркера“ Кен Колфус написао је да је то књига у којој Водолазкин „циља директно у срце руског религијског искуства и можда чак неухватљивог концепта који је негован до тачке клишеа – руске душе“.
„Филм ће бити на руском језику. Дошао сам у Русију да бих снимао руске филмове на руском. Роман Водолазкина ми се веома допао, па ће се он наћи у улози сценаристе“, изјавио је Кустурица.
Познати српски редитељ казао је да је „пред руском кинематографијом лепа будућност, те да богато наслеђе руске књижевности треба искористити за стварање нових играних филмова“.
Водолазкин, коме ће ово бити сценаристички деби, рекао је да је „Кустурица већ одобрио прву трећину написаног сценарија“.
Владимир Толстој, саветник председника Русије за културу, најавио је да ће се Јасна Пољана побратимити са Дрвенградом.
Емир Кустурица - Sputnik Србија, 1920, 23.10.2023
КУЛТУРА
Емир Кустурица: Када изговорено за Спутњик постане књига /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала