- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

ЗБЦГ: Одлагање пописа дуже од месец дана нећемо прихватити

© Фото : Уступљено Бобану НововићуПредседник Нове српске демократије и један од лидера коалиције "За будућност Црне Горе", Андрија Мандић, долази на конститутивну седницу новог сазива Скупштине Црне Горе.
Председник Нове српске демократије и један од лидера коалиције За будућност Црне Горе, Андрија Мандић, долази на конститутивну седницу новог сазива Скупштине Црне Горе. - Sputnik Србија, 1920, 25.10.2023
Пратите нас
Коалиција "За будућност Црне Горе" (ЗБЦГ) саопштила је да прихвата предлог о одлагању пописа за 1. децембар, да нико не би манипулисао резултатима тог процеса, али да било какво даље одлагање неће имати њихову подршку.
Рекли су да предлог мандатара и председника Покрета Европа сад Милојка Спајића прихватају из неколико разлога.
"Пре свега, наша коалиција жели да попис буде регуларан како нико не би манипулисао његовим резултатима и да на њему сваки грађанин Црне Горе слободно и без притиска може да одговори на она питања која су предвиђена пописницом, као и да буде сигуран да ће то што је тада одговорио бити веродостојно евидентирано у бази података Монстата", наводи се у саопштењу.
Рекли су како им је, као одговорним људима, "веома важно да овај посао буде приведен крају", како би прикупљени подаци могли да служе оној сврси за коју су намењени, тј. да их користе све државне институције за израде вишегодишњих стратегија развоја.
"Покушај опструкције појединих партија и председника општина из њихових редова, као и изражена забринутост појединих мањинских савета, могле би да доведу до тога да попис заказан за 1. новембар не буде успешан до краја, као и да прикупљени подаци не задовоље строге статистичке стандарде", наводе из ЗБЦГ.
Истакли су да одлагање пописа за 1. децембар сматрају разумним компромисом, али и да им је "апсолутно неприхватљиво било какво друго одлагање и одуговлачење", с обзиром на то да је месец дана "више него довољно времена да се у пописне процедуре и контролу укључе сви који то желе, јер за то постоји широки политички консензус".
"Тражимо од колега из скупштинске већине да се по хитном поступку изврше измене и допуне Закона о попису становништва на начин што би Монстату било омогућено да елиминише било какву врсту опструкције процеса пописа и читав посао доведе до краја на ваљан начин", наводе из ЗБЦГ, пренели су подгорички медији.
Поздравили су идеју да се изради софтвер који би омогућио сваком пописаном лицу у Црној Гори да може појединачно извршити увид у Монстатову базу података, а у вези са њиховим изјашњењем.
Застава Црне Горе - Sputnik Србија, 1920, 24.10.2023
РЕГИОН
Брукање државе: Какву поруку шаље одлагање пописа у Црној Гори
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала