- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Пољски суд укинуо казну „Гаспрому“ и партнерима из „Северног тока 2“

© Sputnik / Рамиль Ситдиков / Уђи у базу фотографијаШтанд компаније "Гаспром" на Петербуршком међународном економском форуму
Штанд компаније Гаспром на Петербуршком међународном економском форуму - Sputnik Србија, 1920, 26.10.2023
Пратите нас
Другостепени пољски суд коначно је поништио одлуку о изрицању казни „Гаспрому“ и европским партнерима у изградњи „Северног тока 2“, пише портал „Пулс бизнесу“.
„Апелациони суд поништио је одлуку председника Пољске антимонополске агенције (УОКиК) да казни ‘Гаспром’ и његових пет партнера у изградњи ‘Северног тока 2’. Ово је крај суђења иза затворених врата у којем се руски гасни гигант борио против одлуке УОКиК“, наводи се у саопштењу.
Портал напомиње да је одлука суда коначна и „значи да одлука председника пољске антимонополске агенције нема правну снагу“.
Међутим, портпарол УОКиК-а Малгожата Целох рекла је новинарима да ће агенција, упркос чињеници да је одлуку донео суд највише инстанце, истражити могућност даљих правних корака.
„Суд је одбио да усмено образложи своју одлуку, стога УОКиК чека писмено објашњење и, чим се са њима упозна, одлучиће о даљим правним корацима“, рекла је она.
Пољска антимонополска агенција (УОКиК) одредила је 2020. године казну „Гаспрому“ од 7,6 милиона долара, а пет европских компанија које са њим сарађују на изградњи гасовода „Северни ток 2“ требало је да плате укупно 61 милион долара. Ради се о компанијама „Енџи енерџи“, „Унипер“, „ОМВ“, „Шел“ и „Винтершал“. Пољски регулатор им је изрекао новчане казне због стварања компаније одговорне за изградњу и рад гасовода „Северни ток 2“ без сагласности председника УОКиК-а.
Предузетници су се жалили на ову одлуку. Суд за конкуренцију и потрошаче је 21. новембра 2022. поништио ову одлуку, након чега се пољски регулатор жалио апелационом суду.
Цеви гасовода Северни ток 2 - Sputnik Србија, 1920, 21.11.2022
СВЕТ
Суд у Пољској укинуо новчану казну „Гаспрому“ у висини од седам милијарди долара
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала