- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија принуђена на контрамере као одговор на размештање нуклеарног оружја САД у Европи

© Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаМинистар спољних послова Русије Сергеј Лавров
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 26.10.2023
Пратите нас
Русија је принуђена да прибегне компензационим мерама као одговор на распоређивање америчког нуклеарног оружја у Европи, рекао је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.
"Рукама Запада у Европи је уништен систем поверења и контроле наоружања. Довољно је поменути излазак САД из споразума о противракетној одбрани, забрани ракета средњег и малог домета, о отвореном небу. Повећани стратешки ризици настају као последица распоређивања америчког нуклеарног оружја у низу европских држава и реализације тзв. заједничких нуклеарних мисија", рекао је Лавров на пленарној седници међународне конференције "Евроазијска безбедност: реалност и перспективе у свету који се мења" која се одржава у Минску.
Он је истакао да све то има дестабилизујући утицај и имајући у виду све веће претње од стране НАТО Русија је принуђена да прибегне компензационим мерама.
Вашингтон, како је рекао, води "крсташки поход" против свих земаља које се боре за своју независност и националне интересе. Агресија против Москве је само део тога, констатовао је руски министар.
"Очигледно је да је агресија Запада против Русије само део крсташког похода САД и њихових сателита против свакога у међународној заједници ко показује самосталност и бори се за своје националне интересе", нагласио је шеф руске дипломатије.
Он је рекао да је очигледна тежња Вашингтона и његових савезника да створе дугогодишње жариште у Азијско-пацифичком региону за које Запад отворено говори као о зони одговорности НАТО.
"Циљано се диже напетост око Тајвана. Организују се различити уски формати за војне припреме уз учешће Англосаксонаца и њихових послушних присталица, имам у виду АУКУС. Промовишу се тзв. индо-пацифичке стратегије с циљем обуздавања Кине, изолације Русије и рушење равноправне регионалне архитектуре засноване на консензусу око АСЕАН-а", навео је Лавров.
Такође је указао да САД у последње време са посебном ревношћу настоје да рашире свој деструктивни утицај на централну Азију и јужни Кавказ, а настављају да дестабилизују ситуацију на Блиском истоку.
Лавров је рекао да је Русија спремна да разговара са Западом о европској безбедности, али да се у овом моменту перспективе за такве контакте са већином држава не разматрају.
Како је навео, геополитички распоред снага наставља да се мења и то не у прилог Западу и то су почели да признају представници западних елита.
Према његовим речима, међународни односи преживљавају епохалне тектонске промене, рађа се праведнији мултиполарни систем у чијој је основи културно-цивилизацијска разноликост света.
Та шароликост мора бити шира од "врта" и "џунгле", алудирајући на изјаву шефа европске дипломатије Жозепа Бореља.
"Борељ који је ту схему смислио није поменуо ни тајгу ни тундру ни централноазијске пустиње. Мислим да морамо да исправимо тај тако узак поглед на универзум", рекао је руски министар.
Додао је и да архитектура недељиве европске безбедности мора да буде свеобухватна и да узима у обзир интересе свих на старом континенту, буквално од Лисабона до Владивостока.

О Украјини

Према његовим речима, Украјина жели да од Запада добије унилатералне гаранције безбедности, али тако нешто нема перспективу.
"То говори и о томе да постоји циљ да се Русија и Белорусија одвоје од споразума које Запад жели да постигну на континенту", рекао је Лавров.
Шеф руске дипломатије рекао је и да кијевски режим без директног подстицаја Вашингтона не би смео да се упусти у уништавање свега руског - језика, образовања, медија, културе, православља.

О Блиском истоку

Говорећи о ситуацији на Блиском истоку, он је рекао да Русија позива на моментални прекид ватре и на преговоре о изградњи палестинске државе.
"Уз осуду терористичких акција и свих других поступака којима се крши међународно хуманитарно право и наноси штета цивилима, Русија позива на хитан прекид ватре и обнављање преговора о изградњи независне палестинске државе која је Палестинцима свечано обећана пре 75 година", рекао је Лавров.
У новом издању емисије „Мој поглед на Русију“ сазнаћете какав је предлог Америка упутила Русији:
Нуклеарни удар - Sputnik Србија, 1920, 22.10.2023
РУСИЈА
Руски узвратни удар на нуклеарни напад не би преживео ниједан агресор
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала