- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

„Системски покушај затирања свега српског на КиМ“: Опљачкана црква у Осојану

© Фото : уступљено Спутњику/Канцеларија за КиМЦрква Светог Архангела Гаврила у српском повратничком селу Осојане
Црква Светог Архангела Гаврила у српском повратничком селу Осојане - Sputnik Србија, 1920, 26.10.2023
Пратите нас
Четири маскиране особе опљачкале су цркву Светог Архангела Гаврила у Осојану у општини Пећ и том приликом однели бакарне олуке и мању количину бакарног новца.
Парох цркве, отац Далибор Којић рекао је да се пљачка догодила око два сата после поноћи, да су маскирани лопови дошли у порту цркве, са цркве скинули три бакарна олука, провалили у цркву, извршили преметачину и том приликом однели мању количину металног новца јер папирног није било, преноси радио Гораждевац.
"Узели су прибор за причешће болесника. Не знам ко би то могао да уради. Полиција је извршила увиђај. Обзиром да су били маскирани и професионални, не могу да сумњам ко би то могао да уради. Ја сам око 7:20 приметио да је неко био у цркви, позвао полицију која је дошла око 8:30", казао је отац Далибор.
Портпарол такозване косовске полиције за регион Пећи, Фадиљ Гаши рекао је да је полицији пријављено да су из цркве украдени динари у вредности од око 20 евра, и два бакарна олука.
"Истражна јединица је одмах изашла и извршила увиђај. Ради се на откривању починиоца", рекао је Гаши.

Канцеларија за КиМ: Системски покушај затирања свега српског на КиМ

И из Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије су потврдили да је ноћас око два сата иза поноћи опљачкана Црква Светог Архангела Гаврила у српском повратничком селу Осојане, у општини Исток.
„Посебно забрињава да до овог напада долази након противправног протеривања игумана манастира Девине воде, као и прекопавања српских гробаља и костију у Косовској Митровици, те све указује да је реч о системском покушају затирања и скрнављења свега српског на простору Косова и Метохије“, наводи се у саопштењу Канцеларије за КиМ и додаје да су пљачку забележиле и камере на којима се виде маскирана лица како улазе у цркву.
„Србе овог метохијског села веома је узнемирила ова вест, посебно јер су као повратници честа мета напада албанских екстремиста, узурпатора, пљачкаша, у крају који је готово потпуно етнички очишћен од Срба и цркве представљају места око којих се окупљају и осећају заштиту и мир. У периоду тешке кризе и све неизвеснијег живота за Србе на простору Косова и Метохије, уместо смиривању тензија, сведочимо покушају системског урушавања српског постојања на КиМ. Срамно је да се у срцу Европе суочавамо са протеривањем свештеника, прекопавањем српског гробља и српских костију, као и нападима на вернике и објекте Српске православне цркве. Све ово говори да је приштински режим директан саучесник, а међународна заједница неми посматрач у покушају тихог протеривања Срба са прагова њихових домова, јер се ништа не предузима како би се ова злодела спречила“, закључује је су саопштењу.

Српска листа позива на откривање починиоца напада на цркву у Осојану

Српска листа позвала је данас све одговорне да се најхитније укључе и открију починиоце напада на цркву у српском повратничком селу Осојане, као и одговорних за преоравање српског гробља у Косовској Митровици и прогон игумана манастира Девине воде.
"Овај срамни чин је још један у низу показатеља стања људских и верских права српског народа на Косову и Метохији, под режимом Аљбина Куртија, али и однос који надлежне локалне и међународне институције показују по питању поштовања својих обавеза према мандатима који су им поверени", наводи се у саопштењу.
Српско гробље преко ноћи сравњено са земљом  - Sputnik Србија, 1920, 26.10.2023
СРБИЈА
Једна особа испитана у вези са скрнављењем православног гробља у Косовској Митровици
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала