- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Спремне и оштре мере: Одговор Москве на нови поход НАТО снага на границу Русије

© Sputnik / Igor Rudenko / Уђи у базу фотографијаРуски војници током војне вежбе у бази Опук на Криму
Руски војници током војне вежбе у бази Опук на Криму - Sputnik Србија, 1920, 26.10.2023
Пратите нас
Због уласка Финске и Шведске у НАТО и тежњи западног блока да повећа војни потенцијал у близини граница с Русијом, Москва предузима све неопходне мере у циљу заштите и јачања безбедности земље. Стварање Лењинградског војног округа, јачање војних формација и наоружавање јединица најсавременим оружјем су само неке од тих мера.
„Припремили смо се, поново је створен Лењинградски војни округ, а ствара се и неколико војних јединица које ће бити стациониране у Карелији и Лењинградској области. То је наш превентивни одговор, а даље ће све зависити од понашања Финске и Шведске“, каже руски експерт Игор Шатров.
Због прет­њи НА­ТО број вој­ни­ка у Русији се по­ве­ћа­ва на 1,5 ми­ли­о­н и об­на­вља­ју се Москов­ска и Ле­њин­град­ска вој­на област, ко­је су по­сто­ја­ле од 1918. до 2010. године.
По­ве­ћа­ње бро­ја вој­ни­ка би­ће пра­ће­но ис­по­ру­ка­ма на­о­ру­жа­ња, из­град­њом инфраструктуре и свеу­куп­ним обез­бе­ђи­ва­њем тру­па.
Но­ви вој­ни окру­зи ства­ра­ју се да би га­ран­то­ва­ли вој­ну без­бед­ност др­жа­ве и шти­ти­ли кртич­не објек­те. Сергеј Шој­гу је по­себ­но на­ја­вио по­тре­бу фор­ми­ра­ња но­вих так­тич­ких фор­ма­ци­ја, укљу­чу­јући и стварање ар­миј­ског кор­пу­са у Ка­ре­ли­ји, ко­ја се гра­ни­чи с Фин­ском, на те­ри­то­ри­ји новоствореног Ле­њин­град­ског вој­ног окру­га.
Претње војној безбедности Русије са запада и северозапада су значајно порасле због уласка Финске у НАТО, која има заједничку границу са Русијом дугу 1.300 километара, док је Шведска на прагу да постане чланица те Алијансе, након што турски парламент ратификује чланство Стокхолма у НАТО.
Финска је добила зелено светло у априлу ове године, док су пријем Шведске кочиле Турска и Мађарска.
Из Шведске се већ чују позиви на трајно распоређивање НАТО база у земљи, а шведски медији тврде да Сједињене Државе и Шведска припремају споразум који ће Пентагону обезбедити услове за складиштење војне опреме, муниције и система наоружања на територији те скандинавске земље, а да ће америчка војска добити приступ ка неким шведским војним базама.
© Sputnik / Stringer / Уђи у базу фотографијаУласком Финске и Шведске у НАТО дужина копнених граница Алијансе са Руском Федерацијом ће се више него удвостручити, због чега ће Москва морати да ојача границе
Војска Оружаних снага Шведске на војним вежбама НАТО-а  - Sputnik Србија, 1920, 26.10.2023
Уласком Финске и Шведске у НАТО дужина копнених граница Алијансе са Руском Федерацијом ће се више него удвостручити, због чега ће Москва морати да ојача границе

Када ће Шведска ући у НАТО

Руски експерт Николај Топорнин сматра да закључивање таквог споразума не значи да ће америчко оружје одмах бити распоређено у тој скандинавској земљи, која је више од два века била војно неутрална, али је маја 2022. године поднела захтев за чланство у НАТО, наводно у тежњи да побољша безбедност и стабилност у северној Европи после, како кажу, руске инвазије на Украјину.
„Неће то ићи тако брзо, с обзиром на то да је Шведска је дуго била неутрална земља, није учествовала ни у једном рату - ни у Првом, ни у Другом светском рату... Швеђани кажу да им се свиђа да буду под скутом НАТО-а, али то не значи да ће та земља већ сутра бити преплављена НАТО базама, ракетама, лансерима и другим типовима оружја. Политички посматрано Шведска je хтела да постане чланица НАТО-а и то ће остварити. Што се тиче војне инфраструктуре и даље остаје питање колико ће дубоко Шведска отворити своје границе за америчке војске базе“, сматра Топорнин.
Топорнин сматра да ни Вашингтон неће пожуривати своје нове партнере из Алијансе да отварају нове војне базе, јер је преокупиран својим проблемима и предстојећим председничким изборима, а осим тога очекују се и озбиљне дебате око Бајденовог захтева да се 100 милијарди долара издвоји за помоћ Украјини, Израелу и Тајвану, као и за заштиту америчке границе
Међутим, чак и без распоређивања америчких војних база, Шведска је од великог интереса за Сједињене Државе и НАТО, упозорио је он.
„Шведска је балтичка земља, има веома дугу морску границу и већ је било речи о томе да ће након што све балтичке и скандинавске земље уђу у НАТО - а у суштини, Шведска ће бити последња - излаз из руских вода Балтичког мора, из Финског залива, биће под НАТО контролом“, истакао је Топорнин.
Од када је турски лидер Реџеп Ердоган подигао рампу за чланство Шведске у НАТО-у, све су већи притисци да и Мађари учине исто. Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг би да убрза поступак, вршећи притисак на Мађаре и постављајући рокове. Он је недавно послао писмо свим државама чланицама, у коме каже да би Шведска требало да постане чланица најкасније до састанка министара спољних послова НАТО-а, који је заказан за 28. и 29. новембар.

Какав ће бити одговор Москве

Руски војни стручњаци су сагласни у ставу да је поновно стварање војних округа у актуелним условима неопходан корак. Лењинградски округ ће бранити земљу од претњи које долазе из Финске, Шведске и Балтичких земаља, док Московски војни округ треба да контролише ситуацију у украјинском правцу.
Руски министар одбране је упозорио да би НАТО војне базе могле да се појаве територији Финске и Шведске, а на питање каква ће бити реакција Москве ако до тога дође политиколог Игор Шатров каже:
„Ако након уласка Шведске у НАТО на њеној територији почне нека врста ширења инфраструктуре, појаве се војне базе и ракете Алијансе – што се, за сада, још не дешава на територији Финске – онда ће Русија као одговор на то предузети оштре мере. Међутим, ако ово буде чисто формално приступање НАТО-у онда се неће много тога променити, јер је шведска армија и до сад директно сарађивала са НАТО-ом. У овом случају, чињеница да ће Шведска ући у НАТО неће много тога променити", сматра Шатров.
Уласком Финске и Шведске у НАТО дужина копнених граница Алијансе са Руском Федерацијом ће се више него удвостручити. Због тога ће Москва морати да ојача границе.
Швеђани и Финци тврде да неће дозволити распоређивање нуклеарног оружја на својој територији, али руски експерти упозоравају да нема гаранција о томе шта би се могло догодити за годину или две.
Русија је више пута упозоравала да ће улазак Шведске и Финске у НАТО довести до милитаризације региона и тензија на руским границама, а да ће Москва одговорити уколико НАТО постави нуклеарно оружје у близини њене границе.
Руски званичници су поручили да ће одговор бити јасан „без емоција, хладне главе“, док експерти предвиђају да ће Москва у том случају озбиљно ојачати груписање копнених снага и ПВО, распоредити значајне поморске снаге у водама Финског залива, ојачати авијацију, повећати број ракетних бригада са ракетним системима „Искандер“ на подручју од Санкт Петербурга до Мурманска, а такође и у Калињинградској области, руској ексклави која нема копнену границу са Русијом.
Кронштат - Sputnik Србија, 1920, 23.10.2023
РУСИЈА
Руски експерт: Запад одавно машта да истисне Русију из Балтичког мора
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала