- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Влада продужила ограничењe цене нафтних деривата до 30. новембра

© Sputnik / Лола ЂорђевићБензинска пумпа
Бензинска пумпа - Sputnik Србија, 1920, 26.10.2023
Пратите нас
Влада Србије је саопштила да је на данашњој седници продужила период важења ограничења цена деривата нафте до 30. новембра.
У циљу спречавања већих поремећаја и очувања животног стандарда становништва, а имајући у виду да је тржиште дериватима нафте и даље нестабилно, Влада Србије је саопштила да је продужила период важења ограничења цена овог деривата до 30. новембра 2023. године.
Влада Србије усвојила је на данашњој седници и измене и допуне Уредбе о енергетски угроженом купцу које ће већем броју грађана омогућити попуст за електричну енергију, гас или грејање.

Усвојена Уредба о начину и поступку управљања отпадом од грађења и рушења

Чланови Владе усвојили су Уредбу о начину и поступку управљања отпадом од грађења и рушења којом се први пут прописује начин управљања отпадом који настаје извођењем грађевинских и других радова на изградњи и рушењу објеката, адаптацијама, реновирању, реконструисању објеката, изградњи, одржавању и замени инфраструктурних објеката, као и ископима за стамбену, индустријску и путну инфраструктуру.
Последњих година приметна је експанзија грађевинских радова и повећан број градилишта на којима се без изузетка генерише велика количина отпада што је довело до потребе да се пропишу јасни поступци управљања овом врстом отпада од његовог настанка па до збрињавања - коначног одлагање или рециклаже.

Измене и допуне Уредбе о утврђивању плана смањења амбалажног отпада

На седници је усвојена измењена и допуњена Уредба о утврђивању плана смањења амбалажног отпада за период од 2020. до 2024. године која има за циљ да унапреди управљање комуналним амбалажним отпадом и подстакне развој икфраструктуре за одвојено сакупљање амбалажног отпада из домаћинства и сектора услуга, малих трговина и угоститељства.
Измене Уредбе доносе се како би се збринуо амбалажни отпад настао од амбалаже која није рециклабилна, као што су вишеслојна пластика, метализирана вишеслојна пластика и друго.

Усвојена и уредба о јединственом управном месту

Влада је усвојила Уредбу о ближим условима, критеријумима и мерилима за одређивање јединственог управног места, као и начину сарадње надлежних органа у вези са поступањем и обављањем послова на јединственом управном месту како би се омогућио даљи развој и прилагођавање правног оквира због динамичности ове области и изазова који се јављају у пракси.
Нова уредба допринеће креирању правног оквира квалитетног и ефикасног пружања јавних услуга, у циљу изградње јавне управе по мери свих грађана и привреде, односно „Управе по мери свих нас“.
Укупно 345 милиона динара буџетских средстава је до сада уложено у успостављање 55 јединствених управних места у градовима и општинама широм Србије.
Успостављање јединствених управних места у јединицама локалне самоуправе доприноси уштеди у времену и новцу грађанима и омогућава им да одласком на само један шалтер остваре сва своја права.

Донета одлука о проглашењу заштите предела изузетних одлика "Потамишје"

Влада Србије донела је одлуку о проглашењу заштите предела изузетних одлика "Потамишје" којом је обухваћено укупно седамнаест села овог подручја. На овај начин посебно се ставља акценат на очување начина живота у овим сеоским срединама, која својом руралном архитектуром, традиционалним начином живота и културом, као и производњом хране, представљају изузетну реткост, али и велики потенцијал за развој туризма.
Осим што представља станиште аутохтоних животињских и биљних врста, посебну вредност овом подручју даје и Меморијални комплекс Михајла Пупина, који представља културно добро од изузетног значаја.
На данашњој седници донета је одлука да се статус споменика културе додели хидроелектранама „Сићево“ у селу Сићево код Ниша и „Вучје“ у Вучју код Лесковца, као и Цркви Преображења Господњег у Љубовији, наводи се на сајту Владе.
посланици владајуће коалиције у Скупштини Србије - Sputnik Србија, 1920, 26.10.2023
ЕКОНОМИЈА
Усвојен буџет за 2024. годину, укупни приходи 2.040 милијарди динара
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала