Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Земља са посмртним остацима са прекопаног српског гробља у Косовској Митровици бачена на сметлиште

© Sputnik / Теодор АнастасијевићСрпско гробље преко ноћи сравњено са земљом
Српско гробље преко ноћи сравњено са земљом  - Sputnik Србија, 1920, 26.10.2023
Пратите нас
Земља са посмртним остацима са старог српског гробља иза Цркве Светог Димитрија у Косовској Митровици, које је прекопано због градње пута, однета је на сметлиште код аутобуске станице.

„Требало би хитно вратити земљу са остацима покојника на гробље, а потом физички обезбедити парцелу. Реч је о гробљу које је старо најмање 300 година, па очекујем да стручне службе изађу на терен, изврше конзервацију и донесу решење о стављању гробља на листу културних добара“, изјавила је за „КиМ радио“ проф. др Митра Рељић.

Професорка Рељић је аутор познате књиге „Српска гробља на Косову и Метохији: Уништена споменичка и језичка баштина“ у издању Матице српске из Новог Сада.
Према сазнањима радија, а након увида у земљишну документацију, јасно је и да су неки од стамбених објеката саграђени на гробљанској парцели.
Адвокат Епархије рашко-призренске ће у току дана поднети тужбу против фирме која је преко гробља прокопала пут. Ову локацију су током дана обишли и представници неких међународних организација.
Радови на путу су јуче обустављени, а тзв. косовска полиција је поставила траке за забрану приласка. Свештеници у том делу града рекли су јуче за РТС да је пут пробијен без ичије дозволе, а да су радове механизацијом изводили радници, вероватно албанске националности.
Српско гробље у Микронасељу  - Sputnik Србија, 1920, 25.10.2023
СРБИЈА
Обустављена градња пута преко православног гробља у Косовској Митровици
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала