- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Договор у Бриселу: Део замрзнуте руске имовине биће искоришћен за помоћ Украјини

© AP Photo / Manu FernandezСамит ЕПЗ у Гранади
Самит ЕПЗ у Гранади - Sputnik Србија, 1920, 27.10.2023
Пратите нас
Лидери ЕУ договорили су се да искористе приходе од замрзнуте суверене руске имовине за помоћ Кијеву, саопштио је председник Европског савета Шарл Мишел.
„Лидери ЕУ договорили су се да искористе део замрзнуте руске имовине, прве свега приходе од њих, за подршку Украјине. Самит је потврдио да помоћ Украјини остаје приоритет Европске уније“, рекао је Мишел на конференцији након самита.
Међутим, на самиту ЕУ није постигнут договор о програму буџетске помоћи Украјини.
Наиме, по питању обећаног Украјини програма помоћи од 50 милијарди евра за наредне четири године, Мишел је само рекао да је на самиту „вођена дискусија о доради буџета“. Како пишу руски медији, идеју да земље чланице издвоје додатна средства у буџет ЕУ за Украјину блокирале су Мађарска, Белгија, Словачка и низ других држава савеза.
Лидери ЕУ такође су признали да, упркос свим напорима, цене енергената у Европи остају превисоке, саопштио је председник Европског савета.
У међувремену, шефица Европске комисије Урсула фон дер Лајен потврдила је да ЕУ припрема 12. пакет санкција против Русије.
„Консултујемо се са земљама чланицама. Конкретно, анализирамо како да онемогућимо Русији приходе од дијаманата. То ће бити урађено у тесној координацији са партнерима из Г7“, казала је она.
Раније је портпаролка руског Министарства иностраних послова Марија Захарова изјавила да је замрзавање руске имовине у Европи крађа, те да притом није први пут да се овако нешто дешава. Европска унија не циља само на средства приватних лица, већ и на државну имовину Русије, истакла је она.
Премијер Мађарске Виктор Орбан  - Sputnik Србија, 1920, 27.10.2023
РУСИЈА
„Неспособни су“: Орбан усред Брисела позвао на смену руководства ЕУ
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала