- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Зашто је нови председник Председничког дома САД – лоша вест за Кијев

© AP Photo / Alex BrandonМајк Џонсон
Мајк Џонсон - Sputnik Србија, 1920, 27.10.2023
Пратите нас
Избор републиканца Мајка Џонсона за новог председника Представничког дома САД забрињавајући је сигнал за Украјину која веома зависи од америчке помоћи, оцењује шведски телевизијски канал SVT.
„Избор Мајка Џонсона је веома лоша вест за Украјину“, навео је у извештају за телевизијски канал амерички дописник Фајад Јусефи.
Телевизијски канал подсећа да су САД дале највећи допринос подршци Кијеву, а да се након избора Џонсона „појачала забринутост због тога што ће помоћ САД ослабити или бити потпуно укинута.
„Ствар је у томе што су у САД све веће политичке несугласице у вези с даљом подршком Украјини“, указује телевизијски канал.
Сукоб у Украјини је већ довео до раскола у Републиканској партији, а „јаз наставља да се шири“.
Председник Представничког дома САД игра најважнију улогу и често се сматра најмоћнијом фигуром у Конгресу, јер је Сенат слабије контролисан одгозго.
Према речима дописника SVT у Украјини Елин Јонсон, новост о новом председнику Представничког дома САД је изазвала огромну забринутост у Кијеву.
Јонсонова је навела да многи Украјинци врло пажљиво прате унутрашњу политику у САД, јер „одлично схватају шта ће бити ако подршка нестане“.
Како су пренели медији, нови председник Представничког дома је у последње време познат због свог скептичног става о издвајању нових средстава за Украјину, мада је током првих месеци специјалне војне операције био један од најжешћих присталица те помоћи.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала