Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Парадокс из ЕУ: Срби криви што неће ЗСО, а прихватили је пре 10 година

© AP Photo / Virginia MayoЂозеп Борељ
Ђозеп Борељ - Sputnik Србија, 1920, 27.10.2023
Пратите нас
Високи председавник Жозеп Борељ је парадоксално оптужио Србију да одбија ЗСО коју је она прихватила потписом на Бриселски споразум пре више од деценије. Као кад Албанци на Косову нападну Србе, па из ЕУ позивају обе стране на мир, тако су сада и Срби криви што Приштина не испуњава своју обавезу према ЗСО.
Понашање и изјаве челних људи ЕУ само показују да су они патронат Америке, а то колико вреди њихова реч, а да не причамо гаранције и потпис на међународним споразумима се види на примеру где се Бриселски споразум игнорише, каже Стевица Деђански, после изјаве из ЕУ да ни Београд ни Приштина нису хтели да прихвате Заједницу српских општина.
Високи представник ЕУ Жозеп Борељ након одвојених састанака са српским и албанским представницима на високим нивоу у Бриселу Александром Вучићем и Аљбином Куртијем рекао је да ни један ни други нису били спремни да се, без узајамног условљавања, договоре око новог европског предлога за Заједницу општина са српском већином.

Двоструки аршини

Политички коментатор професор др Стевица Деђански, председник Центра за развој међународне сарадње, истиче да је Борељ заборавио на једну ствар а то је да је ЗСО костур Бриселског споразума, документа за који је својевремено гарантовала и потписала га његова претходница на истој функцији Кетрин Ештон.
„То је још један класичан пример двоструких стандарда који се упорно понавља из ЕУ и одраз непринципијелности западних политичара ЕУ и Америке. Зашто бисмо ми било шта икада њима веровали када оно за шта су гарантовали и потписали нису спровели? Значи и сутра нешто да се нешто потпише могло би поново да се мења и да се не поштује,“ напомиње Деђански.
Дакле, како оцењује саговорник Спутњика, цела прича се „врти“ око тога да се удовољи Приштини и да се испуни агенда колективног Запада а то је да Косово постане независно.
„Што се тиче Србије то није могуће и то се неће дозволити. Њихове изјаве су постале иритантне за већину грађана Срба јер када са њима причате сви знају шта је неправда, и на то смо навикли уназад 30 година. Али, посебну је иритантна њихова фраза када кажу „обе стране“. То је до те мере иритантно да ме чуди да и оних, како показују анкете, 30 одсто људи у Србији још увек жели да уђемо у ЕУ,“ истиче Деђански.

ЕУ изгубила углед

По његовом мишљењу, ЕУ ће ако настави са тавом политиком успети на крају да дође у ситуацију да само пет или 10 одсто грађана Србије буде за улазак у ову заједницу.
„Ни то није добро, иако сам лично евроскептик, али никада нисам био против европских вредности. Али очигледно да су европске вредности постале лажне и да је на сцени лажно моралисање а оваквим понашањем они то само продубљују. Из тог разлога се надам да ће избори и у ЕУ и у Америци донети нешто боље и ово променити и Европи вратити независност као што је некада била и поштовала националне интересе свих држава што би нам омогућило да и ми остваримо наше националне интересе,“ закључак је Деђанског.
Наш саговорник је уверен да ће Београд истрајати да ЗСО има све ингеренције какве јој припадају по Бриселском споразуму који је међународни споразум.
Борељ је навео да су преговори због ћорсокака у коме су се нашли успорили процес нормализације између Приштине и Београда. Он је напоменуо да „европски пут – захтева нормализацију односа између две стране“, и потврдио да је и даље велика препрека то што се не формира ЗСО, те да је на столу нови предлог за ову организацију.
Подсетимо, председник Србије је рекао да је спреман да разговара о моделима ЗСО али и напоменуо да је прича о формирању ЗСО за њега затворена Бриселским споразумом.
Лого ЕУ на згради седишта Европског парламента у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 27.10.2023
СРБИЈА
Нова методологија дијалога у Бриселу, Србија остала при чврстом ставу
Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ  - Sputnik Србија, 1920, 27.10.2023
СРБИЈА
Борељ: Ни Београд, ни Приштина нису прихватили европски предлог о ЗСО због узајамног условљавања
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала