- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Румунска црква позвала молдавске свештенике да напусте руске епархије

© Антон Денисов / Уђи у базу фотографијаМанастир РПЦ
Манастир РПЦ - Sputnik Србија, 1920, 27.10.2023
Пратите нас
Бесарабијска митрополија Румунске православне цркве позвала је све свештенике и монахе који сматрају да их „руске епархије спутавају“ да им се придруже.
„Позивамо све оне који се осећају спутаним од стране руских епархија да се врате традицији и општењу Румунске православне цркве. У Бесарабијској митрополији пронаћи ће мир и радост румунског духа којих су лишени“, наводи се у саопштењу које је објављено на сајту митрополије.
Такође се осуђују поступци молдавске митрополије која је на заседању Синода 25. октобра рашчинила шест свештеника који су приступили Бесарабијској митрополији.
Подсећамо, Православна црква Молдавије је самоуправни део Руске православне цркве. Обједињује 70% становника Молдавије и Придњестровља. Црква је подељена на шест епархија и броји око 1.300 парохија. Од 1992. године у земљи делује Бесарабијска митрополија Румунске православне цркве која обједињује 291 парохију и око 10-20% православних верника. Митрополит кишињевски и целе Молдавије Владимир (Николај Кантарјан) више пута је изражавао жаљење због тога што актуелне власти земље избегавају дијалог са Молдавском православном црквом.
У јулу је Бесарабијска митрополија саопштила да је Кишињевско-молдавска митрополија „окупациона структура Московске патријаршије са инфилтрираним агентима руских обавештајних служби“. Након тога је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова изјавила да су оптужбе против Православне цркве Молдавије „апсурдне и апсолутно неосноване“, те да се међуцрквени односи у Молдавији политизују.
Патријарх московски и целе Русије Кирил - Sputnik Србија, 1920, 20.10.2023
РУСИЈА
Руски патријарх се обратио поглаварима цркава у свету: Помозите Украјинској православној цркви
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала