- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Стручњак упозорио: Постоје четири „фаталне“ речи на које не треба кликнути када сурфујете интернетом

CC0 / rawpixel.com / Karolina / Kaboompics / Интернет
Интернет - Sputnik Србија, 1920, 27.10.2023
Пратите нас
Понекад је довољан само један погрешан клик приликом сурфовања интернетом да ствари крену по злу, односно да преузмете неки злонамерни програм на своје рачунаре или телефоне, па да хакери дођу до ваших личних података и слично.
Стручњаци за безбедност често понављају сличне савете како би повећали безбедност ваших уређаја и многих услуга које користите на мрежи – као што су чување електронске поште за крађу идентитета, лозинке које бирате и користите за различите услуге и слично.
Да је потребан велики опрез приликом сурфовања интернетом упозорава и стручњак за безбедност из „Мекафеја“ (МcАfее), који је посебно упозорио на опасност од шпијунског софтвера и начин на који се такви шпијунски програми могу преузети на рачунаре или телефоне који, без знања корисника, могу да прате све што куцате и тако дођу до бројних важних података као што су корисничка имена и лозинке, бројеви кредитних картица и слично, преноси „Њујорк пост“.

„Фатално“: „Прихватам“, „ОК“, „Не“ или „Да“

При том је издвојио четири речи које могу бити посебно опасне, посебно када се појављују у виду искачућих прозора.
Никада немојте кликнути на „Прихватам“, „ОК“, „Не“ или „Да“ у искачућим прозорима јер ове радње могу да покрену аутоматска преузимања шпијунског софтвера, упозорио је он. Уместо клика на те речи, у сумњивим ситуацијама, он саветује да је најбоље потпуно затворити интернет претраживач, не кликом на „X“, већ преко менаџера задатака на пи-сију, или путем опције принудног затварања на Мас.

Растућа опасност од вештачке интелигенције

Осим тога, овај стручњак из „Мекафеја“, који је желео да остане анониман у разговору с новинарима саветује још једну ствар која је логична, али је многи и даље не прате, а то је да избегавају преузимање датотека са небезбедних извора попут totrrenta.
Због безбедности је такође важно користити најновије верзије оперативних система, као и софтвер који се користи јер, поред нових опција, такве верзије садрже и најновија безбедносна ажурирања.
Стручњак за вештачку интелигенцију Лиза Палмер упозорила је да вештачка интелигенција (АИ) представља све већу претњу корисницима кроз персонализоване шеме за крађу идентитета.
Она каже да вештачка интелигенција може да креира високо персонализоване кампање које могу бити изузетно убедљиве и подсећа на ситуацију из Аризоне када је мајка чула глас своје ћерке која јој говори да је киднапована и да отмичари траже откуп, али је глас девојчице креирала АИ.
Сличне преваре коришћењем вештачке интелигенције и клонирања гласа пријављене су и у другим америчким државама. Ово су само неки од примера који показују колико превара данас може бити софистицирана и да вештачка интелигенција може да превари и најопрезније.
Снимање мобилним телефоном - Sputnik Србија, 1920, 08.03.2023
ДРУШТВО
Вештачка интелигенција у служби криминалаца: Не снимајте свој глас на интернету, може бити опасно
Вештачка интелигенција – илустрација - Sputnik Србија, 1920, 24.05.2023
ДРУШТВО
Преварант у Кини уз помоћ вештачке интелигенције наговорио предузетника да му уплати 570.000 евра
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала