- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Вештачка интелигенција у служби криминалаца: Не снимајте свој глас на интернету, може бити опасно

CC0 / Pixabay / Снимање мобилним телефоном
Снимање мобилним телефоном - Sputnik Србија, 1920, 08.03.2023
Пратите нас
Могућности вештачке интелигенције су све веће, али са њима расте и број различитих превара.
Родитељи једног мушкараца из Канаде недавно су примили узнемирујући позив. Назвао их је један адвокат и рекао им да је њихов син у саобраћајној несрећи убио америчког дипломату - завршио је у затвору и новац му је био потребан за правне трошкове. Након тога адвокат је предао телефон очајном сину који им је објаснио ситуацију у којој се налазио, а као и сви родитељи, они су одлучили да му помогну и послали су му око 15 хиљада долара у биткоинима.
Добра вест за родитеље јесте да им син није изазвао несрећу са смртним последицама и да није завршио у затвору, али је лоша је вест да су остали без новца. Они су, наиме, насели на нову врсту преваре коју је омогућила вештака интелигенција (АИ), односно алати базирани на АИ који могу да клонирају гласове.
Родитељи, дакле, нису уопште разговарали са сином, већ је вештачка интелигенција успела да креира глас који је готово идентичан гласу њиховог сина.
Новац је нестао. Нема осигурања. Нема повратка. Нестао је, коментарисао је за медије син превареног пара Бенџамин Перкин.
С постојећим алатима довољно је само 30-ак секунди звучног записа да вештачка интелигенција успе прилично успешно да клонира глас неке особе. С обзиром на то да многи на друштвеним мрежама често објављују видео-записе из њих може да се искористи звук, односно глас за такву врсту превара.
Док је за такво клонирање гласа преко већине доступних алата потребно, дакле, 30-ак секунди записа, „Мајкрософт“ је почетком године представио властити алат којем су потребне само три секунде узорка аудио-записа да на темељу њега клонира глас.
Ова америчка компанија свој алат није учинила доступним јавности управо због потенцијалних ризика злоупотребе, какву показује пример родитеља Бенџамина Перкина. Али на такву злоупотребу упозорили су крајем јануара из „Elevne Labsa“, компаније која је развила алат за клонирање гласова, а недуго након тога су најавили да њихов алат „Voice Lab“ више неће бити доступан у бесплатној верзији како би смањили растући број превара, пренео је портал „Зимо“.
Вештачка интелигенција - Sputnik Србија, 1920, 27.02.2023
ЖИВОТ
"Не желим да вам наудим, али...": Нова застрашујућа претња вештачке интелигенције
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала