- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Три, четири, сад! Овако изгледа најлепша дечја књига на Сајму /фото/

© Sputnik / Марија ЈаковљевићПесникиња Драгана Младеновић са својим малим читаоцима на Сајму књига
Песникиња Драгана Младеновић са својим малим читаоцима на Сајму књига - Sputnik Србија, 1920, 27.10.2023
Пратите нас
„Јесте ли некада играли песничке жмурке? А стиховане пазле или римоване домине? Или бар решавали римоване лавиринте, такозване риморинте, или вежбали меморију кроз стихове?“, пита песникиња Драгана Младеновић своје мале читаоце на Београдском сајму књига.
Њена нова књига „Три, четири, сад!“ са илустрацијама Бориса Кузмановића проглашена је најлепшом дечјом књигом 66. Међународног београдског сајма књига.
Малишани који су у оквиру школског дана испунили хале Београдског сајма трагајући за занимљивим књигама, у редовима нестрпљиво чекајући да дођу до новог романа или сликају се са омиљеним писцем, дружили су се са Драганом испитивали је о чему пише и шта су то песничке жмурке.
© Sputnik / Марија ЈаковљевићЧитајте деци и питајте их зашто читају
Читајте деци и питајте их зашто читају - Sputnik Србија, 1920, 26.10.2023
Читајте деци и питајте их зашто читају

Поезија и игра за дете 21. века

Драгана је радо одговарала на мноштво питања својих знатижељних читалаца нудећи им својих 10 поезигара.

„То је формула поезија + игра = поезигра. Пробала сам да преведем неке забавне дечје игре у поезију. Међу тим играма су жмурке, пазле, домине, скривени предмет. Било је прилично занимљиво и врло инспиративно наћи начин да оно што је деци занимљиво преведем у поезију и још отежам посао тражења. У неким поезиграма деца су позвана да из једне песме покупе предмете који су у њој дати, а да на другој страни примете који недостаје. Дете мора врло сконцентрисано да прати оно што је садржај саме песме“, каже Младеновић за Спутњик.

Своју мисију да поезију приближи данашњем младом читаоцу започела је са књигом „Дар-мар“, у коју је сместила грешке и уљезе и позвала децу да активно учествују у решавању проблема које песме задају:
„Ми песници морамо да мислимо на децу 21. века. Не можемо да им нудимо само поезију какву смо ми читали. Морамо им понудити и нешто ново, да их укључимо, да постану активни читаоци који су питани, који имају задатак пред собом. Тешко ми је да замислим да дете само узме да чита поезију. Обично се то ради у школи или им родитељи читају када су мали, а ја сам хтела да их позовем да се играју и реше задатке“.
© Sputnik / Марија ЈаковљевићПоезигре за децу 21. века
Поезигре за децу 21. века - Sputnik Србија, 1920, 26.10.2023
Поезигре за децу 21. века

Занимљиве књиге у борби против телефона

Деца су данас, сматра, захтевнији читаоци него некада:
„Они су окружени врло занимљивим садржајима. Њима је све то не на дохват руке, него у руци, џепу, на телефону. Музика, и видео, друштвене мреже и игрице. Бескрајно много активности. И ми морамо да осмислимо књижевност која ће да их отргне од телефона, да га оставе са стране и узму да читају књигу. Свако од нас мора да размишља како да им приђемо да бисмо њихову пажњу задобили. Ја сам због тога покушала да их укључим у поезију, а када пишем прозу водим рачуна да их не оптерећујем описима и избацим све оно за шта би они рекли да је досадно. Пружам есенцију онога што је потребно да им се те књижице залепе за дечје руке“.
Деца, примећује Драгана Младеновић, имају своје импресије о књигама:
„Нешто су начули и обично их то подстакне да прочитају књигу. Врло су отворени за комуникацију и када им потписујем књиге поставим им питање – 'Читам зато што?'. Натерам их да сами кажу зашто воле да читају и обично добијам одговоре – 'читам зато што је супер, зато што је добро ...'. Морамо стално да радимо на афирмацији књига, да комуницирамо са школским библиотекарима и да их подстакнемо да набављају деци књиге које су им интересантне, да цело друштво ради на промоцији читања“.
© Sputnik / Марија ЈаковљевићЗабавне дечије игре претворене у поезију
Забавне дечије игре претворене у поезију - Sputnik Србија, 1920, 26.10.2023
Забавне дечије игре претворене у поезију

Пријатељско окружење без опасности

Младеновић је учествовала и на пенелу Сајма књига о страху и саосећајности у књижевности за децу:
„Прво треба убедити децу да је књижевност пријатељско окружење без превише опасности и полако дозирати тему страха. Исто је са саосећањем. Када се роде, деца су део света и нема велике разлике између њих и окружења. Међутим, како одрастају и постају део племена, са десет година, важно је уводити тему саосећања, да их охрабрујемо да стану на страну добра. Не морају да буду први који ће стати уз жртву, али да буду ту, макар били петнаести, да се направи таск који ће однети превагу добра над злом и да их охрабрујемо. То је велика мисија књижевности, само не знам да ли је остварива“.

Читајте деци

Драгана поручује да морамо сви да радимо на томе да књижевност победи све оне садржаје који се пласирају деци путем масовних медија, посебно интернета:
„Ја бих сваком родитељу најтоплије препоручила, без обзира колико је време тешко и колико обавеза имају, да посвете пола сата да читају детету, барем пред спавање. То много значи детету. Значиће и њима. А највише ће значити заједничком односу. Књиге могу да створе дивну платформу за разговор, да створе поверење и направе диван мост између родитеља и детета“.
Ана Карењина (сцена из филма) - Sputnik Србија, 1920, 26.10.2023
КУЛТУРА
Шта повезује Ану Карењину и Чарлија Брауна, Че Гевару и Грејс Кели
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала