- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Ванг: Кина и САД имају одређена неслагања, потребан темељан дијалог

© AP Photo / Jose Luis MaganaМинистар спољних послова Кине Ванг Ји и државни секретар САД Ентони Блинкен
Министар спољних послова Кине Ванг Ји и државни секретар САД Ентони Блинкен - Sputnik Србија, 1920, 27.10.2023
Пратите нас
Директор Канцеларије Централне комисије Комунистичке партије Кине за спољне послове и министар спољних послова те земље Ванг Ји изјавио је да Кина и САД имају одређена неслагања и да је неопходан дубок и темељан дијалог како би се смањило неразумевање и стабилизовали односи.
Ванг борави у тродневној посети Вашингтону, а на заједничкој конференцији за новинаре након састанка са државним секретаром САД Ентонијем Блинкеном, кинески дипломата је рекао да две земље такође деле заједничке интересе и да неке изазове треба да реше заједно, пренео је АП.
"Кина и САД морају да имају дијалог. Не само да треба да наставимо дијалог, већ разговори треба да буду дубоки и темељни, како би се односи две земље што пре вратили на стазу здравог, стабилног и одрживог развоја", поручио је Ванг.
Блинкен је кратко рекао да се слаже са министром спољних послова Кине и да се радује будућим конструктивним разговорима са кинеским колегом.
У саопштењу након састанка, Стејт департмент је навео да су обе стране говориле о "областима несугласица" и "областима сарадње", док је Блинкен поновио да ће САД наставити да се боре за интересе и вредности савезника и партнера.
Кинеско министарство спољних послова је саопштило да су две стране имале дубоку размену својих виђења америчко-кинеских односа и питања од заједничког интереса.
Амерички званичници су пре састанка рекли да ће указати Вангу да је важно да Кина појача своју улогу на светској сцени ако жели да се сматра одговорним великим међународним играчем.
Ванг ће се данас поново састати са Блинкеном, као и са саветником за националну безбедност Џејком Саливеном.
Није познато да ли ће се Ванг састати и са председником САД Џозефом Бајденом.
Седница Савета безбедности УН - Sputnik Србија, 1920, 25.10.2023
РУСИЈА
Русија и Кина ставиле вето на америчку резолуцију о ситуацији у Појасу Газе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала