- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Обустављен рад роботских таксија јер су оцењени као опасни

© AP Photo / Terry CheaАутомобили без возача блокирали путеве у Сан Франциску
Аутомобили без возача блокирали путеве у Сан Франциску - Sputnik Србија, 1920, 28.10.2023
Пратите нас
„Круз“, компанија у власништву Џенерал моторса за аутомобиле без возача, широм САД обуставила је рад својих роботских таксија пошто су власти у Калифорнији оцениле да су ти аутомобили претња по јавну безбедност.
Калифорнијски Завод за моторна возила је ове седмице повукао дозволу за рад „Круза“ чији „роботаксији“ од недавно превозе путнике у Сан Франциску.
„Круз“ је и под истрагом федералних власти због извештаја о потенцијалној опасности по пешаке од возила без возача и опасности за путнике тих возила.
„Одлучили смо данас да паузирамо све активности без возача док преиспитујемо наше поступање, системе, опрему и разматрамо како да боље функционишемо и обезбедимо поверење јавности“, написала је компанија на друштвеној мрежи Икс.
„Круз“ је најавио да ће се, међутим, наставити рад њених аутономних возила, али под људским надзором - са возачем.
Одлука калифорнијских власти је тежак ударац за Џенерал Моторс који је имао велике амбиције с „Крузом“. Тај гигант ауто-индустрије је очекивао годишњи приход од једне милијарде долара од „Круза“ до 2025. године. Прошле године је тај приход био само 106 милиона долара, а забележен је губитак од читаве две милијарде.
„Круз“ тврди да његово преспитивање свог рада није последица неке новије саобраћајне несреће.
Ипак, почетком овог месеца, „Крузов“ „роботакси“ је прегазио пешака кога је ударило друго возило којим је управљао човек. Нога пешака се заглавила испод точка возила „Круз“ пошто је аутономни систем тог возила закочио и сасвим блокирао аутомобил како је предвиђено за случај кад наиђе на велику неравнину на путу. Зато је пешак могао бити спашен тек пошто је аутономно возило подигнуто и однето.
„Круз“ је саопштио да сарађује са властима које истражују ту несрећу од 2. октобра и да његови инжењери раде на начину како да „роботаксији“ боље одговоре „на ову врсту изузетно ретког догађаја“.
Управа САД за безбедност саобраћаја на путевима (НХТСА) је објавила да истражује „Крузово“ одељење за аутономна возила пошто је примила извештаје о случајевима када та возила нису била на одговарајући начин „опрезна“ према пешацима, укључујући и на пешачким прелазима.
Канцеларија НХТСА за истрагу кварова је саопштила да је примила два извештаја о повредама пешака возилима „Круз“ и да је идентификовала још два таква случаја на основу видео-снимака постављених на јавне веб-странице, уз напомену да је укупан број таквих случајева непознат.
У децембру прошле године, НХСТА је отворила истрагу о извештајима да се „Крузови“ „роботаксији“ нагло или неочекивано заустављају без очигледних разлога, те се путници могу повредити. Ту истрагу су покренула три налетања дугих аутомобила отпозади на „роботаксије“ „Круза“ који су наједном нагло нагло кочили и заустављали се.
НХСТА је током те истраге примила још пет извештаја о неочекиваном кочењу „роботаксија“, а да пред њима није било никаквих препрека. У сваком од тих случајева у „роботаксијима“ није било људског надзора и последице су биле налетање других возила на њих отпозади.
„Круз“ је раније тврдио да његова возила без возача безбедно пређу више километара него друга, обична возила која имају возаче, и да имају мању стопу судара.
Аутомобили без возача блокирали путеве у Сан Франциску - Sputnik Србија, 1920, 14.08.2023
ДРУШТВО
Потпуни хаос у Сан Франциску: Аутомобили без возача се покварили и блокирали путеве /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала