- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Резолуција УН о примирју у Гази: Како је гласала Србија, које државе су биле за, а које против

© AP Photo / John MinchilloГенерална скупштина УН
Генерална скупштина УН - Sputnik Србија, 1920, 28.10.2023
Пратите нас
Генерална скупштина Уједињених нација усвојила је синоћ резолуцију којом се позива на „хуманитарно примирје“ у Појасу Газе. Србија је била уздржана приликом гласања.
Резолуција којом се позива на „хуманитарно примирје“, а израдиле су је арапске државе, није обавезујућа, али има политичку тежину.
За усвајање резолуције је гласало 120 држава, 45 је било уздржано, а 14 чланица УН је било против, укључујући Израел и Сједињене Америчке Државе.
Против резолуције гласали су и Аустрија, Хрватска, Чешка, Фиџи, Гватемала, Мађарска, Маршалска Острва, Микронезија, Науру, Папуа Нова Гвинеја, Парагвај и Тонга.
Србија је била уздржана приликом гласања, као и Албанија, Аустралија, Бугарска, Зеленортска острва, Камерун, Канада, Кипар, Данска, Естонија, Етиопија, Финска, Грузија, Немачка, Грчка, Хаити, Исланд, Индија, Ирак, Италија, Јапан, Кирибати, Летонија, Литванија, Монако, Холандија, Северна Македонија, Палау, Панама, Филипини, Пољска, Јужна Кореја, Молдавија, Румунија, Сан Марино, Словачка, Јужни Судан, Шведска, Тунис, Тувалу, Украјина, Велика Британија, Уругвај, Вануату и Замбија.
Остале државе гласале су за резолуцију.
На седници Генералне скупштине УН није усвојен амандман Канаде која је тражила да се акције Хамаса у Израелу 7. октобра окарактеришу као „терористички напади“.
После усвајања резолуције, уследиле су бројне реакције. Стални представник Русије при Уједињеним нацијама Василиј Небензја затражио је од Израела и палестинског Хамаса да послушају Генералну скупштину Уједињених нација која је позвала на „хитан прекид ватре“.
Према његовим речима, превладао је глас уједињеног арапског света и „свих разумних чланова међународне заједнице“.
„Сада су обе стране дужне да га саслушају. Пре свега, реч је о моменталном примирју, које би требало да доведе до окончања насиља. Ово је посебно важно у светлу пристиглих информација о почетку копнених војних операција у Појасу Газе“, рекао је Небензја.
Израел одбацује позив на прекид ватре, поручио је израелски министар спољних послова Ели Коен, након што је Генерална скупштина Уједињених нација усвојила резолуцију којом се позива на успостављање „хуманитарног примирја“.
„Израел намерава да елиминише Хамас баш као што је свет деловао против нациста и ДАЕШ-а (организација забрањена у Русији)“, рекао је Коен.
Израелски амбасадор при УНГилад Ердан је, након што је усвојена резолуција, изјавио да је то „мрачан дан за УН и човечанство“ и да ће Израел користити сва средства у борби против Хамаса.
Додао је да ће дан кад је усвојена резолуција бити запамћен као „срамота за Уједињене нације“.
„Сви смо сведочили томе да УН више немају ни трунке легитимитета или релевантности“, рекао је Ердан.
Зграде оштећене у израелском нападу на Газу - Sputnik Србија, 1920, 28.10.2023
СВЕТ
УЖИВО Нетанијаху: Ово је мисија мог живота; Хамас спреман за моменталну размену затвореника
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала