- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руски научници направили револуционарни лек за тешку аутоимуну болест

© Фото : Federal Biomedical AgencyЛабораторија ФМБА Русије
Лабораторија ФМБА Русије - Sputnik Србија, 1920, 29.10.2023
Пратите нас
Руски научници са Института „Пирогов“ и компаније „Биокад“ развили су лек за анкилозирајући спондилитис, тешку аутоимуну болест која погађа кичму и зглобове.
„Лек је предвиђен за лечење анкилозирајућег спондилитиса и представља моноклонско антитело које омогућава да се селективно уништи мали део ћелија имуног система међу којима су ћелије које нападају сопствене ћелије организма и које одређују развој аутоимуне болести“, саопштила је прес-служба Министарства здравља Русије.
Нова терапија већ је показала убедљиве резултате у раним фазама истраживања. Забележен је први клинички случај у историји где је напредовање болести заустављено на дужи временски период без утицаја на инфламаторне цитокине, а такође су смањене структурне промене у зглобовима.
Револуционарни механизам деловања лека описан је у чланку који је објављен у водећем светском научном часопису „Нејчр медисин“ (Nature Medicine).
Тренутно компанија „Биокад“ почиње са трећом, завршном фазом клиничког испитивања лека. У њој ће учествовати најмање 400 пацијената из Москве, Санкт Петербурга, Нижњег Новгорода и других руских градова.
Предложена и доказана хипотеза у експериментима и клиничким студијама отвара изгледе за стварање читаве класе таквих лекова за лечење аутоимуних болести, на пример, дијабетеса типа један.
„Лек је 'први у класи' у свету и демонстрира потенцијал и конкурентност руске медицине. Лек ће у Русији производити индустријски партнер универзитета", прецизирали су у Министарству здравља.
Анкилозирајући спондилитис или анкилопоезни спондилартритис је хронична, запаљењска болест зглобова и кичме која доводи до срастања пршљенова.
Ћелије рака у 3Д - Sputnik Србија, 1920, 06.05.2023
РУСИЈА
Руски научници пронашли брз метод дијагнозе рака простате
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала