- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Специјална операција "Фриг": Ко је Швеђанин ухапшен у Београду

CC0 / rawpixel.com / Полиција
Полиција - Sputnik Србија, 1920, 29.10.2023
Пратите нас
Хапшење шведског држављанина у петак у Београду била је ударна вест тамошњих медија. Шведска полиција је саопштила да је реч о једној од кључних особа из криминалног миљеа, а медији наводе да је ухапшени Швеђанин члан криминалне групе "Фокстрот".
Ова група се сумњичи за кријумчарење дроге и оружане нападе и експлозије у Шведској у којима је само у септембру погинуло 12 особа, преноси РТС.
Шведски држављанин В. М. ухапшен је у Београду по потерници из Стокхолма. Терете га за злоупотребу опојних дрога, неовлашћено држање, ношење и располагање ватреним оружјем у оквиру организоване криминалне групе.
МУП Србије саопштио је да је покренут екстрадициони поступак за изручење ухапшеног Шведској, као и да су претресом стана, који је ухапшени користио у Београду, пронађени бројни докази који ће се користити у даљем кривичном поступку против њега.
Шведска полиција саопштила је да је реч о важном хапшењу које је резултат међународне полицијске сарадње.
Тужитељка Јохана Колга навела је да се ради о тешком организованом криминалу и да истрага траје дужи временски период, али да се током октобра интензивно радило на случају, што је довело до хапшења.
Из полиције наводе и да је ухапшени Швеђанин један од људи против којих је шведска полиција покренула специјалну операцију "Фриг", у оквиру које се циљају осумњичени који наручују кривична дела која извршавају други, најчешће, млади људи.
"Важно је показати да се као криминалац из банде нигде не можете осећати безбедно", навела је Хана Парадис, командант специјалне операције "Фриг".
Ни тужилаштво ни полиција у Стокхолму нису желели да потврде да ли је ухапшени повезан са криминалном групом "Фокстрот", која се сматра једном од одговорних за талас насиља који је захватио Шведску од почетка године.
Ипак, извори шведског листа Афтонбладета наводе да је Швеђанин ухапшен у Београду одговоран за наоружање групе "Фокстрот" и један од блиских сарадника Раве Маџида, који се сматра вођом те групе.
МУП Србије је саопштио и да је више чланова организоване криминалне групе којој В. М. припада већ осуђено у Шведској, а шведски јавни сервис СВТ пренео је да је 24. октобра у Тунису ухапшена петорица Швеђана који су повезани са "Фокстротом".
Обрачун две криминалне групе довео је до тога да су пуцњаве и експлозије готово постале свакодневица становника Стокхолма, а талас насиља је врхунац достигао крајем септембра када су за само 12 сати у пуцњави убијена два мушкарца, а у експлозији на другом крају града погинула 25-годишња жена.
Тада је шведска полиција саопштила да су нови напади могући на 150 локација широм Стокхолма и да немају ресурсе којима би покрили сва та места.
Због тога је хитно реаговала влада. Премијер Шведске Улф Кристерсон саопштио је да је војсци омогућено да помаже полицији у спречавању вишемесечног таласа насиља и криминала у тој земљи.
Полиција увиђај - Sputnik Србија, 1920, 27.10.2023
ДРУШТВО
У Београду ухапшен шведски држављанин, члан организоване криминалне групе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала