- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин сазива састанак врха државе због догађаја у Дагестану

© Sputnik / Александр Казаков / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 30.10.2023
Пратите нас
Дешавања у Махачкали, Дагестан, умногоме су резултат мешања споља, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.
„Добро је познато и очигледно да су јучерашњи догађаји око аеродрома у Махачкали у великој мери резултат спољног мешања, укључујући спољни информативни утицај“, рекао је он.
Представник Кремља је истакао да је у светлу телевизијских снимака који приказују ужасе онога што се дешава у Појасу Газе – смрт људи, деце, стараца, лекара – злобницима је веома лако да злоупотребљавају ситуацију и провоцирају људе.
Како је истакао, руски председник Владимир Путин ће током дана одржати седницу на којој ће бити речи о покушају запада да искористи дешавања на Блиском истоку како би се поделило друштво.
Састанку ће учествовати шефови свих безбедносних, премијер Михаил Мишустин, министар спољних послова Сергеј Лавров и заменик шефа Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев.
Руководилац Дагестана Сергеј Меликов изјавио је раније да се покушаји дестабилизације ситуације у овој руској републици врше из иностранства, укључујући и путем проукрајинских Телеграм канала.
Према речима Меликова, један од Телеграм канала, који објављује позиве становницима региона да изађу на скупове, контролише се из иностранства.

„Данас смо добили апсолутно поуздану информацију да каналом Јутро Дагестана управљају и регулишу са територије Украјине – издајници, бандеровци“, додао је руководилац републике.

У недељу у Махачкали, један број људи ушао је на аеродромску писту након доласка лета из Тел Авива. Саопштено је да су они који су се пробили вероватно тражили пристигле држављане Израела и почели су немири. На лице места стигла је полиција.
Муфтија Дагестана Ахмад Абдулајев назвао је акцију против Јевреја грешком и позвао сународнике да остану мирни. Убрзо су регионалне власти саопштиле да је ситуација под контролом, а Федерална агенција за ваздушни саобраћај јавила је да је аеродром очишћен од људи који су се ту неовлашћено нашли. На аеродрому се огласио аларм, након чега су људи почели да се разилазе, а ваздушна лука је затворена. Како је саопштила Федерална агенција за ваздушни саобраћај, привремено затварање аеродрома трајаће оквирно до 31. октобра.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала