- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Фон дер Лајен: Потпуни фокус Црне Горе треба да буде на процесу приступања ЕУ

© AP Photo / Risto BozovicПредседница Европске комисије Урсула фон дер Лајен и председник Црне Горе Јаков Милатовић
Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен и председник Црне Горе Јаков Милатовић - Sputnik Србија, 1920, 31.10.2023
Пратите нас
Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен изјавила је данас у Подгорици да Црна Гора сада треба да буде потпуно фокусирана на процес приступања Европској унији, што је посао који, како је навела, треба да заврше заједно.
Фон дер Лајен је на заједниццкој конференцији након разговора са председником Црне Горе Јаковом Милатовићем казала да зна колико су грађани Црне Горе посвећени приступању ЕУ и истакла да јој је драго што ће им помоћи да се то оствари.
Поновила је да је Црна Гора већ дуго земља која је највише напредовала на путу ка ЕУ, те истакла да јој је драго што је званична Подгорица одлучна да одржи ту позицију.
Честитала је на стопроцентном усаглашавању Црне Горе са безбедносном и спољном политиком и додала да је са Милатовићем разговарала и о томе да треба приближити привреде ЕУ и Црне Горе.
Истакла је да Црна Гора има потенцијал да буде велики снабдевач електричне енергије у региону и да заједничко регионално тржиште има велики потенцијал, те да, ако се то оствари, може увећати БДП региона за 10 одсто.
„То треба да искористите“, поручила је Фон дер Лајен.
Указала је да су, ако се отвори заједничко тржиште, за то потребне реформе и да ће Црна Гора морати да оствари резултате у тим реформама.
„На пример, за Црну Гору је то унапређење пословног окружења, дигитална транзиција, модернизација енергетског сектора. Ако то урадимо како треба и отворимо наше привреде, моћи ћемо да удвостручимо ваше привреде за 10 година. Овај потенцијал је ту и треба искористити прилику“, рекла је Фон дер Лајен.

Милатовић: Чланство Црне Горе у ЕУ пре 2030. сасвим реална могућност

Председник Црне Горе Јаков Милатовић изјавио је данас да је пуноправно чланство земље у ЕУ пре 2030. сасвим реална могућност.
Милатовић је на заједничкој конференцији за новинаре са председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен у Подгорици поручио да Црна Гора нема отворених питања са суседима, да је чланица НАТО савеза и да је најдаље одмакла у процесу европских интеграција од свих других земаља кандидата.
„У потпуности усклађује своју политику са политиком ЕУ и има истински рефорсмки оријентисану политичку већину. Све ово кумулативно нема ниједна друга земља која претендује да буде чланица ЕУ, што сам у разговору са председницом ЕК и додатно елаборирао“, рекао је Милатовић.
Оценио је да би чланство Црне Горе у ЕУ била сјајна порука и свим другим државама кандидатима да је процес проширења жив.
„У духу свега реченог се залажемо за примену принципа регате по којима ће се мерити појединачно постигнућа држава. Отварање врата јединственог европског тржишта, продубљивање економске сарадње допринеће оптималном искоришћавању претприступне подршке“, додао је Милатовић.
Са председницом ЕК је, каже, разговарао и о значају ревитализације Берлинског процеса који је за Црну Гору од изузетног значаја.
Очекује да у најскоријем периоду нови сазив Скупштине ратификује обавезе из Берлинског процеса и да пун допринос њиховој реализацији.
„Разумем разумевање за критички став ЕУ о прошлогодишњем напретку. Надам се да смо у том смислу на националном нивоу научили лекцију и да су се након дугог времена незадовољавајуће динамике створили услови да се процес убрза“, казао је Милатовић.
Милатовић је казао да је Фон дер Лајен упутила низ охрабрујућих порука.
„Указао сам на компаративне предности које Црну Гору чине ближом ЕУ од других држава кандидата те да је перспектива наше земље пре 2030. године сасвим реална и могућа“, казао је Милатовић.
Она ће се састати и са новоизабраним председником Владе Црне Горе Милојком Спајићем, а посетиће и електропреносни објекат у Подгорици који је део Трансбалканског коридора за пренос електричне енергије, који кофинансира Европска унија.
Кабинет председника 44. црногорске Владе, Милојка Спајића - Sputnik Србија, 1920, 31.10.2023
РЕГИОН
Изабрана 44. Влада Црне Горе, Спајић очекује пун мандат
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала