- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија у УН: Америка и Израел желе да истребе становнике Газе

© AP Photo / Hatem AliМальчик смотрит на здания, разрушенные в результате израильской бомбардировки сектора Газа в Рафахе
Мальчик смотрит на здания, разрушенные в результате израильской бомбардировки сектора Газа в Рафахе - Sputnik Србија, 1920, 31.10.2023
Пратите нас
САД и Израел желе да истребе становнике Газе или да их истерају из Појаса, а остатак палестинског становништва да асимилују у састав Израела, изјавио је стални представник Русије у УН Василиј Небензја на седници Савета безбедности.
По његовим речима, до актуелне ситуације довело је и то што је због става САД Савет безбедности УН фактички парализован и још увек није успео да усвоји резолуцију са хитним захтевом за прекидом ватре.

„Два пута смо износили такве иницијативе, али Вашингтон и Западни Јерусалим имају потпуно друге планове – да истребе становнике Газе или да их истерају из Појаса, а остало палестинско становништво да асимилују у састав Израела и да на тај начин реше палестински проблем“, рекао је Небензја.

Такође је напоменуо да Израел демонстративно игнорише мишљење већине чланица УН, укључујући многе западне државе, о томе да је неопходно прекинути са насиљем.
Небензја је констатовао да се на окупираној палестинској територији, Западној обали и Појасу Газе, одвија хуманитарна катастрофа библијских размера.
„Према пристиглим информацијама, број погинулих у енклави премашио је 8.000 људи, од којих су половина деца, жене и старци. људи. Више од 2.000 људи налази се под рушевинама, од којих су половина деца. Више од 21.000 људи је повређено. Број интерно расељених лица у Гази достигао је 1,6 милиона људи", рекао је Небензја.
Међутим, како је казао, хуманитарне паузе у зони палестинско-израелског сукоба неће помоћи, те да треба зауставити крвопролиће.
Раније је Бела кућа саопштила да Сједињене Америчке Државе не подржавају позиве на прекид ватре у сукобу између Израела и Хамаса, додајући да би, уместо тога, требало размотрити „паузе“ за испоруку хуманитарне помоћи у Газу.
Како сукоб на Блиском истоку прети да свет гурне у општу катаклизму погледајте у емисији „Свет са Спутњиком“:
Бодљикава жица на обали Тел Авива - Sputnik Србија, 1920, 29.10.2023
СВЕТ
Израел изразио протест амбасадору Русије због посете Хамаса Москви
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала