- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија упозорава: Америка наставља да ради на биолошком оружју

© Sputnik / Ростислав Нетисов / Уђи у базу фотографијаЛабораторија
Лабораторија - Sputnik Србија, 1920, 31.10.2023
Пратите нас
У Сједињеним Америчким Државама наставља се рад на програму прављења биолошког оружја, изјавио је начелник Снага за радијациону, хемијску и биолошку заштиту Оружаних снага Русије Игор Кирилов.
По његовим речима, ЦИА учествује у америчким војно-биолошким програмима, између осталог и преко истраживачке корпорације „Ранд“ (RAND) која је планирала велике биолошке нападе уз помоћ вештачке интелигенције.

„Учешће непрофитне организације 'Ранд', специјализоване за политичка питања, у биолошким пројектима ЦИА наводи на низ питања. Та организација је, користећи могућности вештачке интелигенције, планирала биолошке нападе великих размера. Потпуно је очигледно да таква истраживања нису у складу са обавезама Вашингтона у вези неширења биолошког оружја. Ови документи сведоче о томе да се у САД наставља програм прављења биолошког оружја“, рекао је Кирилов.

Како је прецизирао, америчка администрација настоји да прошири програм за прављење биолошког оружја. Тако је, по речима Кирилова, у марту 2023. године одобрена нова стратегија САД у области биопроизводње коју је разрадило Министарство одбране те земље. У документу су дефинисани дугорочни циљеви за развој биотехнологија и тражење њихове војне примене.
„У извештају 'Ранд', који имамо на располагању, наводи се да би коришћење таквих приступа 'могло да помогне у планирању и извођењу биолошког напада'. Притом се истиче да је паметни систем у стању да изабере најприкладнији начин за складиштење биолошке формулације, да изабере методе маскирања, испоруке и примене патогених материјала“, казао је Кирилов.
Он је подсетио да је у октобру 2019. године, два месеца пре првих званичних извештаја о појави новог вируса корона, Универзитет „Џон Хопкинс“ одржао вежбу „Догађај-201“ у Њујорку. Током ње увежбаване су акције у условима епидемије раније непознатог вируса корона који је, према сценарију вежби, „пренет на људе са слепих мишева“.
Знак за биолошку опасност - Sputnik Србија, 1920, 09.10.2023
РУСИЈА
САД почеле истрагу о нелегалним биоекспериментима након саопштења Русије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала