- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руска војска: Америка увежбавала у Лавову биолошку провокацију против Русије

© Sputnik / Кирилл Каллиников / Уђи у базу фотографијаЛабораторија
Лабораторија - Sputnik Србија, 1920, 31.10.2023
Пратите нас
У Лавову је, уз подршку САД, одржан тренинг на којем су увежбаване методе извођења провокације уз помоћ вируса птичјег грипа како би се Русија оптужила за биолошку диверзију, саопштио је начелник Снага за радијациону, хемијску и биолошку заштиту Оружаних снага Русије Игор Кирилов.
„У Кијеву је 2023. године наставио са радом Украјински научно-технолошки центар (УНТЦ) који је главни посредних у расподели грантова Пентагона. Уз финансијску подршку Америчке агенције за међународни развој и посредовање, УНТЦ је на бази Националног медицинског универзитета 'Галицки' у периоду од августа до септембра 2023. године у Лавову одржао вежбу о реаговању на биолошке претње“, саопштио је Кирилов.
Како је саопштило Министарство одбране Русије, у вежби су учествовали представници украјинских државних органа, укључујући Службу безбедности Украјине (СБУ) и полицију, као и запослени у западним непрофитним организацијама.
„Подсетићу да је у последње време највише проучаван микроорганизам у лабораторијама са високим нивоом изолације патогени вирус птичијег грипа. Има могућност да прелази са врсте на врсту, а стопа смртности међу људима (који се заразе овим вирусом) је висока“, напоменуо је Кирилов.
По његовим речима, није случајно да је употреба тог патогеног биолошког агенса била укључена у сценарио вежби.
„Сценарио је следећи: у Николајевској области Украјине појављују се случајеви оболевања од заразне болести. Узимају се узорци и ради се анализа. На крају се закључује да је инцидент 'врло вероватно' резултат биодиверзије коју је извела Русија. Информације о епидемији преносе медији, пре свега западни, како би скренули пажњу на ситуацију, а на улице се изводе медицински радници са плакатима који позивају да Русија одговоара за кршење конвенцијских обавеза“, објаснио је Кирилов.
Резултат тог сценарија био би да се Русија оптужи да не поштује захтеве Конвенције о забрани биолошког и токсичног оружја, да се дискредитује на међународној сцени и да јој се уведу додатна ограничења.

Нова имена

Након вежби у Лавову, Кирилов је допунио списак лица украјинског-војно билошког досијеа.
„Филипа Ленцос, члан Управног одбора за биолошку безбедност Велике Британије, учествовала је на тренингу као модератор. Последњих година Ленцос активно објављује материјале који имају за циљ дискредитацију Русије на међународној сцени по питању биолошке безбедности“, саопштио је Кирилов.
Вежби у Лавову присуствовале су и Џема Бушер, запослена на Факултету за војна истраживања Кингс колеџа у Лондону, „специјализована је за анализу обавештајних података и дезинформационе технологије у медијима“, затим Оксана Кучерјева, Шеф Одељења за комуникације Центра за јавно здравље Министарства здравља Украјине, „руководи пројектима за владине организације Украјине и САД и одговорна је за медијско планирање“, затим шеф референтне лабораторије за дијагнозу вирусних и посебно опасних патогена Ирина Демчишина.
Лабораторија - Sputnik Србија, 1920, 31.10.2023
РУСИЈА
Русија упозорава: Америка наставља да ради на биолошком оружју
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала