- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Влада Српске упутила извештај СБ УН: Истакнута важност окончања улоге страног диктатора Шмита

© Sputnik / Лола ЂорђевићКристијан Шмит
Кристијан Шмит - Sputnik Србија, 1920, 31.10.2023
Пратите нас
Влада Републике Српске је у свом најновијем извештају упућеном Савету безбедности УН нагласила важност окончања нелегалне и дестабилизујуће улоге Кристијана Шмита као неизабраног страног диктатора БиХ.
Извештај је, у име Републике Српске као потписнице свих анекса који чине Дејтонски споразум, генералном секретару УН Антонију Гутерешу и земљама чланицама Савета безбедности, упутио председник Владе Републике Српске Радован Вишковић, саопштено је из Бироа Владе за односе са јавношћу.
Тридесети извештај Републике Српске Савету безбедности УН односи се на период мај-октобар 2023. године и у њему, као и у својим досадашњим извештајима, Влада изражава своја виђења о кључним питањима и проблемима са којима се суочава БиХ, а у циљу разјашњавања својих становишта члановима Савета безбедности и међународне заједнице.
У првом делу документа наглашава се да је верно спровођење структуре и механизама поделе власти загарантованих Уставом БиХ /Анекс четири Дејтонског споразума/ неопходно да би се три некада зараћена народа у БиХ осећала сигурно и безбедно и укидање тих заштитних мера једноставно је незамисливо за Србе и Хрвате у БиХ.
„Република Српска још једном потврђује своју опредељеност за Дејтонски споразум, која подразумева и посвећеност миру и пуном поштовању суверенитета, територијалног интегритета и уставног поретка БиХ. У складу са том опредељеношћу, Република Српска се противи – и наставиће да се одупире - деградацији Устава БиХ, који је само срце Дејтонског споразума“, наведено је у извештају.
У другом делу, у коме се говори о напорима БиХ да постане чланица ЕУ, истиче се да Република Српска наставља да подржава настојања БиХ да постане чланица ЕУ и спроведе реформе неопходне да се то постигне, у складу са поделом надлежности из Устава БиХ.
„Један корак који је неоспорно неопходан да би БиХ постала чланица ЕУ је затварање ОХР-а. Друга реформа која је очигледно потребна да би БиХ кренула напред на путу ка чланству у ЕУ је да судије Уставног суда БиХ буду држављани БиХ, уместо да стране судије са резервисаним позицијама чине блок који има превагу“, пише у Извештају, преноси РТРС.
У трећем делу наглашава се важност окончања Шмитове нелегалне и дестабилизујуће улоге неизабраног страног диктатора БиХ.
„Остављајући по страни чињеницу да Шмит није легитиман високи представник, његове несмотрене и брзоплете тврдње да има неограничену власт над БиХ и њеним грађанима су дрска и шокантна злоупотреба владавине права, коју су многи у региону критиковали. Нико, укључујући чак и легитимно именованог високог представника, нема никаква законска овлашћења да доноси законе у БиХ пуком одлуком“, наводи се у документу.
На крају извештаја се истиче да је, упркос тренутним турбуленцијама у БиХ, Република Српска уверена да БиХ може успети и постати чланица ЕУ након што се Дејтонски споразум и Устав БиХ верно спроведу, укључујући поштовање уставне структуре БиХ и обнову демократске самоуправе.
О ситуацији у Републици Српској и БиХ, као и које поруке је пред пут у Москву послао председник Српске Милорад Додик, погледајте у екслузивном интервјуу који је дао за Спутњик:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала