- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Боро Драшковић добитник награде за животно дело Фестивала ауторског филма

© Фото : Printscreen/Youtube/AgapeБоро Драшковић
Боро Драшковић - Sputnik Србија, 1920, 01.11.2023
Пратите нас
Редитељ и сценариста Боро Драшковић овогодишњи је добитник награде „Поглед у свет: Војислав Вучинић“ коју Фестивал ауторског филма додељује за целуокупан допринос филмској уметности.
„Призори из Драшковићевог филма 'Хороскоп' (1969) постали су један од иконичких знакова југословенског црног таласа, док укупан Драшковићев опус представља фасцинантан уметнички увид у феномен насиља, који наше друштво још увек не успева да схвати, нити да на њега нађе одговор“, истиче тим 29. Фестивала ауторског филма.
И плакат овогодишњег ФАФ-а, решење визуелне уметнице Драгане Кртинић, инспирисан је Драшковићевим филмом „Хороскоп“.
„Плакат 29. ФАФ-а је инспирисан филмом Хороскоп и наизглед безбрижним сусретом Драгана Николића и корњаче, који су заправо цртежом смештени на шине надолазећег воза. У другој изабраној сцени на коју се плакат реферише момци одбројавају колико дана је преостало да један од њих заведе девојку, а овај призор призван је суптилном симболиком - кроз прекрижене бројеве. Лик девојке постаје само игра, а игра постаје окрутна. Контрасти поменутих ситуација и алармантна боја упозоравају на насиље и на дрске начине на које оно постаје наша реалност, те на нашу неспремност на њега”, каже Драгана Кртинић, ауторка визуелног решења овогодишњег Фестивала ауторског филм.
© Фото : Спутњику уступио ФАФФестивал ауторског филма од 24. новембра до 1. децембра, Боро Драшковић добитник награде за животно дело
Фестивал ауторског филма од 24. новембра до 1. децембра, Боро Драшковић добитник награде за животно дело - Sputnik Србија, 1920, 01.11.2023
Фестивал ауторског филма од 24. новембра до 1. децембра, Боро Драшковић добитник награде за животно дело

Четрдесет година „Носталгије“ Андреја Тарковског

Поводом 40 година од настанка, фестивал ће у термину „Почасне пројекције“ приказати рестаурисану верзију ремек-дела Андреја Тарковског „Носталгија“ у 4К резолуцији.
Филм је снимљен у Италији, у продукцији телевизије РАИ од које су добијена и ексклузивна права за ово приказивање.
С обзиром да Југословенска кинотека не поседује копију овог филма, то ће уједно бити прва филмска пројекција „Носталгије“ у Београду након ФЕСТ-а 1984.
© Фото : Спутњику уступио ФАФКадар из филма "Носталгија" Андреја Тарковског
Кадар из филма Носталгија Андреја Тарковског - Sputnik Србија, 1920, 01.11.2023
Кадар из филма "Носталгија" Андреја Тарковског
„Сви моји филмови, на један или други начин, говоре о томе да људи нису усамљени и напуштени у космосу, већ да су безбројним нитима повезани са прошлошћу и будућношћу, да сваки човек, живећи свој живот, додаје једну нит која га повезује са целим светом, заправо са целокупном повешћу човечанства“, записао је Андреј Тарковски сумирајући свој рад на „Носталгији“.
Фестивал ауторског филма биће одржан од 24. новембра до 1. децембра у Београду, a nа отварању биће приказано остварење „Lost Country“ Владимира Перишића.
Пројекције ће бити у МТС дворани, Дворани Културног центра Београда, Дому омладине Београда, Југословенској кинотеци и биоскопу „Сине Гранд“ у Раковици.
Филм „Lost Country“ - Sputnik Србија, 1920, 05.10.2023
КУЛТУРА
Филм „Lost Country“ отвара Фестивал ауторског филма
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала