- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

„Месо може да убије“: Да ли ћемо због Британаца гледати оваква упозорења на шницлама?

CC0 / Unsplash/José Ignacio Pompé / Месо
Месо - Sputnik Србија, 1920, 01.11.2023
Пратите нас
Људи су навикли на застрашујућа упозорења на паковањима дуванских производа која указују на опасност по здравље, а нова научна студија упућује да бисмо могли да видимо упозорења као што су „месо може да убије“ и на паковањима шницли или других месних производа.
Научници са британског Универзитета у Дараму објавили су да упозорења, као што су узнемирујуће поруке и фотографије на паковањима цигарета, попут оних о импотенцији, раку плућа или болестима срца, могу да смање удео јела која садрже месо јелима за седам до 10 одсто.
Како објашњавају, на тај начин би могао да се оствари материјални утицај на будућност планете. Према последњим истраживањима, 72 одсто популације Велике Британије изјашњава се да једе месо, а Комитет за климатске промене те земље предлаже влади да се у Британији смањи потрошња меса за 20 одсто до 2030. и за 50 одсто до 2050. године, преноси Гардијан.
„Када се комбинује тај савет Комитета са чињеницом да је висок унос меса у организам повезан са бројним здравственим питањима, те да је начин на који се узгајају поједине животињске врсте повезан са избијањем пандемија, јасно је да постоје бројни разлози да се закључи како начин на који сад користимо месо није баш најбољи“, рекао је Џек Хјуз, вођа тима који је израдио научну студију.
Они су у свом истраживању поделили на четири групе 1.001 особу која једе месо и свакој су показивали слике припремљеног меса, рибе, вегетаријанске или веганске хране. На сликама хране су била упозорења о негативном утицају на здравље, на климу, упозорење на ширење пандемије или упозорења уопште није било.
Упозорења на пандемију имала су највеће последице, пошто су одбила 10 одсто испитаника од опције да би појели храну. Следе упозорења по здравље са 8,8 одсто, те упозорења на климатске промене са 7,4 одсто.
„Као што се показало, ознаке упозорења већ су смањиле коришћење цигарета, као и алкохола или пића са пуно шећера, на сличан начин би могла да се користе и упозорења на производима од меса“, наводи се у студији објављеној у часопису „Апетајт“.
Лабораторија ФМБА Русије - Sputnik Србија, 1920, 29.10.2023
РУСИЈА
Руски научници направили револуционарни лек за тешку аутоимуну болест
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала