- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Филм „Образ“ на фестивалу у Талину: Хуманост као највећи тријумф над насиљем

© Фото : Уступљено СпутњикуФилм "Образ" Николе Вукчевића
Филм Образ Николе Вукчевића - Sputnik Србија, 1920, 02.11.2023
Пратите нас
Српска мањинска копродукција, целовечерњи играни филм „Образ” редитеља Николе Вукчевића биће представљен 17. новембра у посебној селекцији филмова у производњи на фестивалу у Талину, у Естонији.

„Дуг је био пут да испричамо ову причу, али неке ствари су остале непромењене. У свету у коме зараћене стране данас беспоштедно теже међусобном уништењу, овај филм снажно истиче хуманост као највећи тријумф над насиљем и истребљењем. Кроз причу једног неустрашивог појединца који ће се супротставити свом народу, због вишег циља, ово остварење постаје инспирација за промену. У времену рата, бити човек постаје наша најважнија мисија“, каже редитељ Никола Вукчевић, познат по остварењима „Ђечаци из Улице Maркса и Енгелса“ и „Поглед са Ајфеловог торња“.

Радња филма се дешава у периоду Другог светског рата на граници Црне Горе, током којег – у 36 сати радње филма - једно прогоњено православно дете, покушавајући да спаси свој живот од здруженог напада фашистичких јединица СС Скендербег и СС Ханџар, налази уточиште у кући незнанца - Албанца Нура Доке.
© Фото : Уступљено СпутњикуУ свету у коме зараћене стране данас беспоштедно теже међусобном уништењу, овај филм снажно истиче хуманост као највећи тријумф над насиљем и истребљењем
У свету у коме зараћене стране данас беспоштедно теже међусобном уништењу, овај филм снажно истиче хуманост као највећи тријумф над насиљем и истребљењем - Sputnik Србија, 1920, 01.11.2023
У свету у коме зараћене стране данас беспоштедно теже међусобном уништењу, овај филм снажно истиче хуманост као највећи тријумф над насиљем и истребљењем
Господар куће, Нур, суочиће се са моралном дилемом - или да преда дете прогонитељима и тиме погази лична уверења и својеврсни кодекс по коме живи или да рескира животе целе породице штитећи непознато дете друге вере и нације.
Прогонитељи ће, кроз чињеницу да је Нур Дока представник народа једне од наведених јединица, покушати да успоставе посебан однос са њиме, а кроз причу о моралним вредностима, обећању, љубави и одрастању, овај филм ће преиспитати цену појединачне људске жртве, надилазећи теме вере и нације, са главним питањем: На који начин ће Нур одговорити свом изазову?
Филм „Образ“, који је пролетос представљен на престижном Канском филмском фестивалу, један је од свега пет играних филмова из целог света у селекцији „Work in progress Iternational“ естонског фестивала.
Рад на филму започет је 2016. године, а највећим делом је сниман током пандемије ковида.
© Фото : Уступљено СпутњикуПрича једног неустрашивог појединца који ће се супротставити свом народу због вишег циља
Прича једног неустрашивог појединца који ће се супротставити свом народу због вишег циља - Sputnik Србија, 1920, 01.11.2023
Прича једног неустрашивог појединца који ће се супротставити свом народу због вишег циља
Сценарио Ане Вујадиновић и Мелине Пота Кољевић инспирисан је мотивима истоимене приче академика ЦАНУ Зувдије Хоџића.
Улоге тумаче Едон Ризваноли, Никола Ристановски, Игор Бенчина, Албан Ујкај, Селман Јусифи, Хејлане Тербуња, Ацо Радуловић, Ана Вучковић, Зеф Бато Дедивановић, Бранимир Поповић, и деца Елез Аджовић, Вук Булајић, Хана Павловић, Мериса Аджовић, који су улоге добили на вишемесечном кастингу и припремама.
Директор фотографије је Ђорђе Стојиљковић, сценограф Станислав Никичевић, костимограф Лидија Јовановић, док је за музику задужен Душан Максимовски.
Филм настаје под покровитељством Филмског центра Црне Горе и Филмског центра Србије, у већинској продукцији црногорске продуцентске куће „Галилео“ те „Синемон филмс“ (Београд“ и низа мањих партнера из Црне Горе и Хрватске.
Екипа филма Чувари формуле предвођена редитељем и глумцем Драганом Бјелогрлићем - Sputnik Србија, 1920, 20.10.2023
КУЛТУРА
Истинита прича о победи људскости, филм „Чувари формуле“ премијерно пред домаћом публиком
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала